Hoppa till huvudinnehåll

Australien satsar 312 miljoner euro på Stora barriärrevet - föroreningar, värmeböljor och sjöstjärnor hotar världsarvet

Bild från Stora barriärrevet i Australien
Barriärrevets koraller drabbas av värmeböljor, sjöstjärnor och föroreningar. Bild från Stora barriärrevet i Australien Bild: EPA/JAMES COOK UNIVERSITY Stora barriärrevet,korallrev,Korall

Australien satsar mer pengar på att skydda det berömda Stora barriärrevet.

Enligt Australiens premiärminister Malcolm Turnbull ska mer än 500 miljoner dollar - cirka 312 miljoner euro - anslås till skydd av revet.

Pengarna går till att förbättra vattnets kvalitet, återställa skadad korall, och bekämpning av sjöstjärnor som skadar revet.

Barriärrevet är på Unescos lista av världsarv och anses vara världens mest spektakulära korallrev. Det jättelika revet omfattar 348 000 kvadratkilometer och kan ses från rymden.

Redan 2017 övervägde Unesco att lägga till barriärrevet på listan över hotade världsarv. Förslaget röstades ner och Australiens konservativa regering klarade sig undan en potentiellt förnedrande politisk skandal och negativa effekter på landets turism.

Det var bland annat Australiens planer på att ytterligare bygga ut sina kolhamnar som fick Unesco att överväga saken.

Trots Unescos varningar fortskred regeringens utbyggnad av Abbot Point, en av världens största kolhamnar.

Abbot Point är i utkanten av barriärrevet, bara 19 kilometer från korallerna.

Inte så fridfulla. Sjöstjärnor av arten törnekrona förtär koraller i Stora barriärrevet.
Inte så fridfulla. Sjöstjärnor av arten törnekrona förtär koraller i Stora barriärrevet. Inte så fridfulla. Sjöstjärnor av arten törnekrona förtär koraller i Stora barriärrevet. Bild: EPA/James Cook University sjöstjärnor

Värmeböljor, sjöstjärnor och föroreningar

Enligt landets energiminister Josh Frydenberg ska en del av pengarna gå till jordbrukare för att se till att deras bekämpningsmedel inte hamnar i vattnet och skadar korallerna.

Korallerna utsätts också för föroreningar från sockerrörsodlingar och boskapsfarmer, för att inte tala om sjöstjärnornas ökande framfart i korallrevet.

Forskare misstänker att sjöstjärnornas närvaro i revet ökat på grund av föroreningar från jordbruk. Näringen som föroreningarna för med sig i vattnet lockar sjöstjärnorna.

Sjöstjärnan breder ut sig över korallen och bryter ner dess vävnad med hjälp av enzymer.

2016 konstaterade en rapport att en katastrofal värmebölja tog kål på 30 procent av korallerna i revet.

Källor: Sveriges Radio, Reuters, The Guardian, ABC

Läs mera:

Sämre än befarat med Stora barriärrevet

Korallerna i Stora barriärrevet utanför Australien mår sämre än man trott, varnar forskare. Enligt dem är blekningen av korallerna allvarligare än någonsin och revets tillstånd kommer bara att bli sämre om inte utsläppen av växthusgaser minskar.

Läs också