Hoppa till huvudinnehåll

Fågelinfluensan nådde Finland - havsörnarna lever farligt

Merikotka liitää ilmassa.
Merikotka liitää ilmassa. Bild: Juha Laaksonen / Yle Havsörnar,Luontoilta

Årets två första fall av fågelinfluensa har påträffats hos havsörnar i Egentliga Finland. Medan vårflytten pågår är risken för virusspridning särskilt stor, varnar myndigheterna.

För några veckor sedan hittades en utmattad havsörn i Pargas som senare visade sig bära på fågelinfluensa av typen H5N6 som orsakar hög dödlighet bland fåglar. Förra veckan slog Livsmedelssäkerhetsverket Evira fast att en havsörn som hittades i Sagu i mitten av april också hade smittats av samma virus.

- Det är sjöfåglar som är den vanligaste gruppen som bär på sjukdomen och då de blir sjuka eller dör så är det havsörnar som hittar dem först, säger Jouko Högmander, ordförande för Världsnaturfondens havsörnsarbetsgrupp.

Jouko Högmander.
Jouko Högmander, ordförande för Världsnaturfondens havsörnsarbetsgrupp i Finland. Jouko Högmander. Bild: Yle/ Niclas Lundqvist Jouko Högmander

- Det hör till naturens gång att rovfåglar, som äter döda djur, bär på sjukdomar. Samtidigt vet man att örnen har ganska bra motståndskraft men det här viruset verkar vara dödlig för örnen också.

Ingen överraskning att viruset påträffas i Finland

Specialforskare Niina Tammiranta vid Evira säger att det funnits tecken på att fågelinfluensan närmat sig Finland under vinterns lopp. Enligt henne är situationen inte oroväckande ännu.

- Det var väntat med tanke på situationen i Europa och med tanke på att fågelinfluensa påträffats hos havsörnar i Sverige och Danmark. Två fall den här tiden på året är inte mycket.

Merikotka
Merikotka Bild: Juha Laaksonen Havsörnar

Enligt Högmander är skärgården i Egentliga Finland ett ställe där sjuka sjöfåglar och havsörnar kommer i kontakt med varandra.

- Vår skärgård är så omfattande och där finns mycket sjöfåglar, en del häckar och andra är på väg norrut eller österut. Det är en koncentrationspunkt där det finns mycket fåglar och samtidigt har man en stark örnstam här.

”Det viktigaste är att tamfåglar skyddas”

Enligt Tammiranta uppdagades årets fågelinfluensafall relativt sent. Viruset H5N8, som är en annan variant av fågelinfluensan, gav upphov till en större epidemi i Europa vintern och våren 2016-2017 och även då påträffades flera havsörnar i sydvästra Finland som smittats av viruset.

- H5N6 sprids lätt bland fåglar men viruset smittar inte lätt till andra djurarter och det finns inga fall där en människa skulle ha fått just det här viruset, konstaterar Tammiranta.

Kalkoner på en gård i Tyskland.
Enligt Eviras rekommendation ska tamfåglar hållas inomhus eller skyddas från kontakt med vilda fåglar ända fram till slutet av maj. Kalkoner på en gård i Tyskland. Bild: EPA/JENS BUETTNER fågelinfluensa,Tyskland,kalkoner,Influenza A virus subtype H5N8,fjäderfä,hönsfåglar,fåglar

Tammiranta poängterar att det är omöjligt att förutspå hur fågelinfluensan utvecklas i Finland i år.

- Det viktigaste är att tamfåglar skyddas och inte kommer i kontakt med vilda fåglar.

Enligt jord- och skogsbruksministeriet ska tamfåglar hållas inomhus eller skyddas från kontakt med vilda fåglar ända fram till slutet av maj.