Hoppa till huvudinnehåll

Han gjorde en tv-dokumentär om åländsk spelhärva av episka mått: "Jag visar att jag är arg!"

Silhuett på Johan Karrento i dokumentären Att sminka en gris
Regissören gestikulerar i bild. Silhuett på Johan Karrento i dokumentären Att sminka en gris Bild: Johan Karrento dokumentär

Det är en tröstlös historia som åländske Johan Karrento målar upp för oss i dokumentären “Att sminka en gris”.

Bilderna är starka och budskapet okonstlat och rakt på sak: Det åländska spelbolaget PAF är fegisar som inte tar sitt moraliska ansvar.

I ett nötskal handlar dokumentären om bokföraren Päivi som blev beroende av onlinespel och som vid sin hemdator spelade bort cirka 800 000 euro.

Hon hade inte själv så mycket pengar så hon försnillade pengar av sina kunder för att kunna fortsätta spela. Brottet uppdagades 2012.

Liksom för en alkoholist var beroendet så stort att Päivi praktiskt taget spelade bort sitt liv.

För de drabbade småföretagarna var stölden också en katastrof. Päivis bästa vän förlorade hus och jobb på grund av Päivis svek.

Hon själv och hennes närmaste får leva med skammen och på en liten ort som Åland vet alla. Päivi sitter nu i fängelse.

Päivi hamnar i fängelse i Tavastehus,
Päivi hamnar i fängelse i Tavastehus Päivi hamnar i fängelse i Tavastehus, Bild: Johan Karrento fängelser,Händer

- När det handlade om ett för åländsk ekonomi så viktigt företag som PAF så blev det kanske litet större än vanligt, säger Karrento.

Päivi beskriver detaljerat hur hon försökte begå självmord genom att skära upp handlederna, genom att försöka få en elchock i duschen, kväva sig själv och frysa ihjäl ute i snön.

Karrento gestikulerar och skjuter med osynliga pistoler och smyger, hyschar och himlar sig över det åländska samhället och PAF:s agerande

Råa bilder och klart visuellt budskap

Johan Karrento använder hårda visuella grepp i dokumentären. Alla de intervjuade tittar rakt in i kameran, något som alla tittare kanske inte är vana vid.

Han “bryter mot den fjärde väggen” t.ex. när han förklarar för intervjuobjekt hur de ska titta rakt in i kameran och han sätter sig själv på spel genom att i bild på en klippa vid sjön kommentera och hårt ta ställning.

Karrento gestikulerar och skjuter med osynliga pistoler och smyger, hyschar och himlar sig över det åländska samhället och PAF:s agerande.

Som bildsättning ser vi självmordsscener och en långt utdragen bild där en säl skjuts ihjäl och blodet rinner ut i havet. Det är en ganska arg dokumentär och en arg dokumentarist.

- Jag kan gå med på att jag visar att jag är arg, de flesta människor döljer att de är arga, säger han.

Men offren pekar inte entydigt ut Päivi som huvudskurken i dramat. Förvisso är det hon som är den kriminella, men ifall man ser spelberoende som en sjukdom så riktas fokus på PAF som låtit detta ske.

Och inte vill betala tillbaka de stulna pengarna de tagit emot via den enarmade onlinebanditen.

- Man har ganska mycket att vinna på att vara rak med den här grejen, att visa att man blir förbannad över att någonting händer på ett visst sätt och jag vet att jag delar den här ilskan med många andra ålänningar, säger Karrento.

Här kan du titta på trailern för dokumentären:

Bortförklaringar och snömos

Dokumentärens namn syftar på att försöka försköna nånting fult, med klent resultat.

I det här fallet handlar det om att spelbolag enligt lagen är skyldiga att anmäla misstänkta spelare som man kan anta att finansierar sitt problemspelande med olagliga medel.

Som Päivi som stal en enorm summa av sina kunder.

Päivi inte bara trillade dit, hon drog med sig halva stan

Sminket som PAF och andra spelbolag tyr sig till är diverse tandlösa kampanjer där de påstår sig värna om problemspelarna och förkunnar måtta med spelandet.

Sloganerna ser fina ut på den enarmade banditen, men när du är skuldsatt upp över öronen är hoppet om att vinna tillbaka allt med en lycklig jackpot ditt sista halmstrå innan du faller ner i avgrunden.

Päivi inte bara trillade dit, hon drog med sig halva stan.

Summorna som stals av de åländska företagen o dokumentären Att sminka en gris. Grafik..
Summorna som stals av de åländska företagen. Summorna som stals av de åländska företagen o dokumentären Att sminka en gris. Grafik.. Bild: Sebastian Sinterhauf Åland,dokumentär,pengar,penningspel

Till saken hör ju också att det finns flest spelautomater i socioekonomiskt sämre bemedlade områden och flest spelare bland arbetslösa, ensamma, åldringar och litet utstötta.

De som har mest att förlora på att spela gör det mest.

För “tänk om…

Päivi själv intervjuas. Flera av företagarna hon lurat intervjuas. Det är vanliga tandläkare och grävare som litat på hennes firma. PAF:s representant intervjuas, politiker och experter på spel och beroende intervjuas.

Dokumentaristerna skriver själva så här i sin presentationstext: "Vi får träffa Päivi, några av hennes offer samt talespersoner för PAF, Ålands landskapsstyrelse, Finska staten och Statsåklagaren och vi får följa hur ett finskt spelbolag för första gång dras inför rätta för penningtvätt."

Den springande punkten är ju om man ska se på tjuven som en brottsling eller en person med en sjukdom som tvingat henne att begå brott?

5% av spelarna drar in 50% av spelbolagens intäkter

Specialforskare Antti Murto berättar i dokumentären att 2% av spelarna drar in 30% av spelbolagens intäkter.

5% av spelarna står för 50% av intäkterna.

- Jag tror det blir ännu värre faktiskt, om jag minns siffrorna rätt kommer 90% av intäkterna från 10% av spelarna, säger Karrento.

Men om endast fem procent av spelarna står för hälften av de pengar som trillar ner i spelbolagens kista så borde det ju inte vara så svårt att identifiera problemspelarna?

Och de som sannolikt finansierar sitt spelande med ren stöld? ...eller?

Det är inte bara PAF som får sig en känga här. Spelbolag överlag, Veikkaus och bolaget Svenska spel i Sverige hängs ut.

De värsta av dem alla är ändå de där skumma privata skrivbordsföretagen på Jersey eller andra ställen dit lagens långa arm inte når, konstaterar Karrento.

Spelautomater på rad
Svenska Spels automater, Norra Europas slarvigaste spelbolag. Spelautomater på rad Bild: Johan Karrento penningspel,Spelautomat
En månad efter att Päivi åkte fast för att ha spelat bort 800.000 stulna euro ger PAF en bonus åt sina anställda på… just det, 800.000 euro

I dokumentären avslöjas hur sanslöst dåligt, heh, spelöga PAF har haft. En månad efter att Päivi åkte fast för att ha spelat bort 800 000 stulna euron så ger PAF en bonus åt sina anställda på… just det, 800 000 euro.

Dokumentären fick själv 5000 euro av PAF

Spelbolagen med monopol delar ut ansenliga summor till välgörenhet och behjärtansvärda ändamål. Varenda syförening och bygdeteater på Åland har väl någon gång fått understöd av PAF.

Även denna dokumentär kom till tack vare understöd: Veikkaus gav 33 000 euro och PAF 5000 euro.

- All film i Finland finansieras av Veikkaus pengar och det kommer ju inte direkt från bolaget utan det finns ju vattentäta skott där så det är filmstiftelsen som delar ut pengarna, förklarar Karrento.

På Åland fungerar det på samma vis. Ålands kulturdelegation delar ut pengarna, inte PAF direkt.

Vi har inte ännu sett slutet på den här historian.

Den som vågar stiga upp och kritisera PAF riskerar att själv gå miste om sina understöd. Det är en trasslig härva av olika beroendeförhållanden som reds ut i dokumentären.

Stig Grönlund och Erik Rustner blev tillsammans av med en halv miljon euro. Ur dokumentären Att sminka en gris.
Stig och Erik blev tillsammans av med en halv miljon euro. Stig Grönlund och Erik Rustner blev tillsammans av med en halv miljon euro. Ur dokumentären Att sminka en gris. Bild: Johan Karrento dokumentär,Brottsoffer

Vi har inte ännu sett slutet på den här historian. PAF dömdes i början av 2018 för penningtvätt i tingsrätten i Mariehamn.

PAF ska betala böter till finska staten, men de drabbade åländska företagarna får inte tillbaka pengarna Päivi stal av dem och spelade bort på åländska PAF.

PAF:s ledning fick gå på grund av det här.

Både åklagaren och PAF har överklagat domen så det återstår att se hur det hela slutar.

Dokumentären sänds på Yle Fem 29.4 kl 22:00.
Du kan se dokumentären på Arenan här:

Läs också