Hoppa till huvudinnehåll

Polisen har gripit två personer i anknytning till skottlossningen i Lempäälä

Polisen fick stänga avtaget till Åboleden på grund av skottlossningen i Lembois på lördag.
Polisen fick stänga avtaget till Åboleden på grund av skottlossningen i Lembois på lördag. Polisen fick stänga avtaget till Åboleden på grund av skottlossningen i Lembois på lördag. Bild: Lehtikuva Polis

Iltalehti skriver att polisen gripit två män som rymde ur flyktbilen i lördags. Föraren öppnade eld mot polisen efter en flera kilometer lång biljakt.

Enligt Iltalehti orsakade de försvunna männen en omfattande polisoperation i Lempäälä (Lembois) i går kväll.

Poliserna blev tvungna att öppna eld mot bilföraren som dog. En av poliserna befinner sig ännu på sjukhus men mår bra och svävar inte i livsfara på grund av skador ådragna i skottlossningen.

Enligt polisen väckte bilen deras uppmärksamhet på grund av dess skick och ledde till att de stannade den. När polisen steg ur bilen för att prata med föraren körde han iväg.

Självtillverkade vapen

Enligt Centralkriminalpolisens kommissarie Paavo Tuominen kom skjutvapnet som en total överraskning.

Förarens vapen var en hemgjord hagelbössa. De andra vapnen som påträffades i bilen var också självtillverkade.

Den avlidne har finsk och engelsk bakgrund och har bott i Finland i flera år. Han var 26 år gammal. Centralkriminalpolisen har kontaktat hans anhöriga.

En av männen i bilen var en 1998 född man och greps i en lägenhet i Lempäälä. Den andra bortsprungna mannen är född 1994 och greps utanför en Prisma i Tammerfors.

Båda är finska medborgare. Enligt polisen förlöpte gripandena utan större bekymmer.

En myndighet får inte undersöka fall som den varit delaktig i. Därför undersöks polisens delaktighet i fallet av statsåklagaren.

Källor: Helsingin Sanomat, Iltalehti, MTV

Läs mera:

Poliser besköts i Lempäälä - polisen sköt ihjäl gärningsmannen

En man har avlidit efter att polisen skjutit mot honom i Lempäälä i Birkaland. Mannen öppnade först eld mot polisen. Den avlidna var en engelsk-finländsk man, född 1992. Han var bosatt i Finland.

Läs mera:

Ett tiotal kulor per år - polisen i Finland skjuter sällan

Statistik visar att polisen i Finland årligen utreder cirka tusen våldsrelaterade fall där det använts våldsmetoder. Vapen har varit inblandade i 70-80 fall.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes