Hoppa till huvudinnehåll

Pontus Reini från Lovisa är finsk juniormästare i klassisk bodybuilding: ”Jag har aldrig tänkt på grenen som utseendefixerad”

Pontus Reini (i mitten) deltog i Fitness Classic 21.4.2018.
Pontus Reini, i mitten, deltog i Fitness Classic den 21 april. Han kom hem med guld- och silvermedalj. Till vänster om Reini står Alexander Espaillat och till höger Tuukka Heikkinen. Bilden är från den öppna klassen i klassisk bodybuilding. Pontus Reini (i mitten) deltog i Fitness Classic 21.4.2018. Bild: Privat / Harri Vakkinen bodybuilding,Pontus Reini

Hård träning, dieter och vikt i fokus. Inoljade män som står på scen i små poseringsbyxor och spänner musklerna inför domare. 20-åriga Pontus Reini från Lovisa fann tycke för grenen som väcker både kritik och beundran.

- Som ung var jag överviktig och ville komma i form. Jag började springa och gå på gym, och så småningom märkte jag att jag har talang för det här, berättar Pontus Reini.

Han är färsk FM-guldmedaljör i juniorklassen i klassisk bodybuilding.

Tävlingarna gick av stapeln i Helsingfors senaste veckoslut. Reini tog också hem silvermedaljen i den öppna klassen i klassisk bodybuilding.

"Det var tungt både fysiskt och psykiskt"

Reinis prestation var alltså suverän, inte minst med tanke på att det var hans första tävling.

- Det var ganska otroligt. Jag jobbade sjukt mycket före tävlingen. Det var tungt både fysiskt och psykiskt.

Reini har tränat i fem års tid, och i tre år med sikte på att tävla.

- Jag åkte till tävlingen utan förväntningar, men jobbade målmedvetet för att få en EM-plats.

Och det lyckades. Reini representerar finska landslaget som åker till EM i Spanien på onsdag. På scenen i Spanien står Reini på fredag eller lördag.

Yng man
Pontus Reini. Yng man Bild: Mikael Crawford/Yle Lovisa,bodybuilding,Pontus Reini

"Känslan man får efteråt är obeskrivlig"

Hur skiljer sig då klassisk bodybuilding från vanlig bodybuilding?

- I klassisk bodybuilding uppskattar man mer anatomin, fysiken, och estetiken i kroppen. Domaren ser mycket på det, kroppen ska vara proportionell.

Det är alltså inte en extrem muskelmassa som är i första rummet, utan ett mer klassiskt utseende.

- Det bästa med klassisk bodybuilding är nog den hårda träningen som krävs. Jag försöker alltid träna bättre än senast, och känslan man får efteråt är obeskrivlig.

"Mängden arbete du utför bestämmer din framgång"

Pontus Reini säger att hans kärlek för sporten väcktes just på grund av att allting beror på en själv.

- Du ställer upp mål och mängden arbete du utför bestämmer din framgång. Du får aldrig mer ut av träningen än vad du ger den.

Som bäst laddar Reini upp inför EM-tävlingarna. De sista veckorna av förberedelserna har varit intensiva.

Under den senaste veckan har det varit väckning senast klockan sex på morgonen. Efter det har Reini tränat på tom mage.

- Jag har gjort fyra morgonjoggingrundor på 40 minuter. Efter dem har jag haft poseringsövningar. De dagar jag inte springer tränar jag posering.

Pontus Reini (andra från vänster) deltog i Fitness Classic 21.4.2018.
Bild från Fitness Classic-tävlingen. Pontus Reini (andra från vänster) deltog i Fitness Classic 21.4.2018. Bild: Privat / Harri Vakkinen bodybuilding,Pontus Reini

"Det är less is more som gäller"

Efter morgonträningen går Reini till skolan. Han utbildar sig på massörsskola i Borgå och vill i framtiden bli fysioterapeut. Kropp och hälsa intresserar honom mycket.

Det blir också gympass på eftermiddagarna med en vilodag i veckan. Efter gympassen varvar han ner med en kortare löptur.

- Då jag inte går på diet tränar jag 4-5 gympass i veckan och springer två gånger i veckan för att försnabba återhämtningen. Inom den här sporten gäller ”less is more”.

Reini konstaterar att det allra viktigaste är en god kost och tillräckligt med vila. Hela veckans varma måltider lagar han en gång i veckan.

"Träningsmängderna kan låta galna"

Målet med träningen är egentligen att ge musklerna den stimulans de behöver för att växa.

- Den blir inte bäst som gör mest, utan den blir bäst som gör förnuftigast. Träningsmängderna strax före en tävling kan låta galna, men de är planerade på ett helt annat sätt än träningarna då man inte går på diet.

Inför en tävling spelar dieten alltså en avgörande roll. An efter tar man bort mer mat ju lägre vikten sjunker och desto bättre konditionen blir.

- Kroppen ska tömmas på vätska före tävling. Det är ganska tungt, fastän själva arbetet är gjort. De hårda träningarna avslutas en och en halv vecka före tävling.

tyngd
tyngd Bild: sxc.hu tyngd

"De sista veckorna är inte så hälsosamma"

De sista förberedelserna handlar om att tömma musklerna på glykogen. Helheten tar på psyket, menar Reini.

- Man kan nog kalla det för en svältdiet, erkänner Reini.

Före tävlingen äter man salt och vatten, men minskar an efter på det. 24 timmar före tävlingen ska man vara helt utan vätska.

- Det finns flera sätt att tömma kroppen, det sätt vi valde fungerade för mig. Men slut var jag.

Sporten får ibland kritik om att den är farlig för kroppen. Hur ser du på det?

- Till viss del håller jag med, gällande de sista veckorna. De är nog inte så hälsosamma. Det viktigaste är att kroppen och hälsan håller, annars måste man säga stopp.

"Jag hann inte njuta på scenen"

Har du själv känt att det blir för mycket?

- Jag gjorde faktiskt hårt jobb för att nå den rätta formen inför FM-tävlingen. Jag hann inte ens njuta på scenen, jag var bara så slut och väntade på att få äta och ta det lugnt.

Reini är väldigt glad för EM-platsen som belöning för sitt hårda jobb.

När man tänker på bodybuildare så är det ju en massa muskler man ser framför sig. Hur mycket förbjudna preparat används inom bodybuildingen?

- Det är svårt att säga, det är också så personligt vem som har talang för sporten och vem som inte har det. Jag har inte själv erfarenhet av något sådant.

Ung man med pokaler
Pontus Reini hoppas på nya pokaler från Spanien. Ung man med pokaler Bild: Mikael Crawford/Yle Lovisa,bodybuilding,Pontus Reini

"Jag tänkte att det skulle kännas motbjudande"

Reini påpekar också att den klassiska bodybuildingen är en helt naturell gren, inom vilken antidoping gäller.

Själva tävlingssituationen då – att stå inoljad på scen i små poseringsbyxor och spänna musklerna i olika vinklar. Hur ser du på den?

- Först tänkte jag att det kommer att kännas motbjudande. Men när dagen äntligen kom och jag fick stiga upp på scenen och visa vad jag jobbat för i flera år var det annorlunda.

Reini säger att han inte tänkte på att han stod och poserade i poseringsbyxor. Han tänkte bara på att han är där för att visa upp sin fysik så gott han kan.

"Jag får en kick av den otroligt hårda träningen"

En del anser att bodybuilding är helt för utseendefixerat. Vad är viktigare för dig – att vara vältränad och må bra eller att se bra ut?

- Jag har aldrig tänkt på grenen som utseendefixerad. Även om den i och för sig kanske är det. Jag får en kick av den otroligt hårda träningen, inte då jag tittar mig själv i spegeln.

För Reini är alltså det viktigaste att han mår bra i sin kropp, men han tillägger ändå:

- Det är klart att det känns bra ibland då jag stannar upp och tänker ”jag har ju för fan byggt upp det här”. Till EM åker jag utan förväntningar, men målet är att ta hem ett pris.