Hoppa till huvudinnehåll

Råttor i knutarna? Så här blir du av med dem

Råtta dricker ur en vattentunna.
Där det finns människor finns det råttor. De kan ta sig in i hus genom väldigt små hål. Råtta dricker ur en vattentunna. Bild: Mostphotos/Urs flueeler Råtta,skadedjur,gnagare,råttor,dricka

Grankulla har på senaste tiden haft problem med råttor. Grankullas miljöchef Anna-Lena Granlund-Blomfelt säger att kommunen får en del samtal om att man sett råttor och förfrågningar om hur man ska stoppa deras framfart.

- Där det finns människor finns det råttor, och jag skulle inte påstå att vi har fler av dem i Grankulla än i resten av huvudstadsregionen. Men nu på våren då folk börjar röra sig mera i trädgårdarna så ser de kanske lättare den lilla vännen än under vintern, och då tar de kontakt, säger Granlund-Blomfelt.

Under de senaste åren har det byggts mycket nytt i Grankulla centrum. Råttorna bygger gångar längs avloppsrör och kablar och då marken har grävts upp har man stört deras livsmiljö och tvingat dem att söka sig till nya områden.

Skräp runt en skräpkorg
Fåglar och råttor kan ibland samarbeta, som på den här Helsingforsstranden där fåglarna spritt ut skräpet från en överfull skräpkorg. Skräp runt en skräpkorg Bild: YLE/Christoffer Gröhn skräpkorg

Matrester lockar också fram gnagare och kvarglömt skräp efter exempelvis en picknick i parken kan locka fram råttor, skator och kråkor. Ibland hjälper det inte ens att lägga skräpet i papperskorgen.

- Om den är överfull kan fåglarna dra ut skräpet och så kommer råttorna och går igenom det som ligger på marken. De samarbetar, säger Granlund-Blomfelt som ändå menar att det inte är ett stort problem.

De som hör av sig till kommunen om att de sett råttor uppmanas att kolla den egna fastigheten och att tala med grannarna. Fastighetsägaren är ansvarig. Har råttorna visat sig på stadens område eller fastigheter så ingriper staden och beställer råttbekämpning.

Råttan kan komma väldigt nära människor och tar sig också in i bostadshus.

- Den är skicklig på att ta sig in, den behöver bara ett hål på 2,5 centimeter. På den egna gården gäller det att se efter att man inte har potentiella boställen som högar av kvistar och bräden, säger Granlund-Blomfelt.

Anna-Lena Granlund-Blomfelt
Anna-Lena Granlund-Blomfelt får med jämna mellanrum telefonsamtal av stadsbor som sett råttor. Anna-Lena Granlund-Blomfelt Bild: Yle / Petter Blomqvist Grankulla,miljö,Anna-Lena Granlund-Blomfelt

Det lönar sig att sköta trädgårdskomposten och svänga om i den emellanåt så att förmultningen kommer igång. Annars blir det bara en samlingsplats för trädgårdsavfall och i dem trivs råttorna.

På hösten lönar det sig inte att föra falläpplen till komposten eftersom det är som att bjuda in råttorna på middag.

Vintertid ska man försöka hålla rent under fågelbordet. Råttan kan förstås klättra, men man behöver ändå inte göra det lätt för gnagaren att hitta mat.

"Experimentera inte med råttgift"

Har det ändå gått så illa att råttorna redan hunnit flytta in rekommenderar miljöchef Anna-Lena Granlund-Blomfelt att man kontaktar experter.

- Det finns alltid en risk och det är ett stort ansvar att börja experimentera med råttgift. Då ska det vara lådor och varningslappar, och man ska informera grannar och så vidare.

Den klassiska råttfällan finns ju också men den kräver bland annat rätt bete. Dessutom ska fällan bindas fast så att inte råttan går iväg med hela fällan.

- Råttan gillar bete med smak. Choklad, rökt fisk och skinka lär vara sådant som råttan gillar bättre än ost, säger Granlund-Blomfelt.

Brunråtta.
Brunråtta. Bild: Hans-Jörg Hellwig brunråtta
 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

 • Peuran polku – Renstigen

  En sydlig vildmark där du får vandra i lugn och ro.

  Du behöver inte flyga till Lappland för att uppelva vildmarkens lugn och ro. Den sydliga Peuran polku, eller Renstigen på svenska, erbjuder rusningsfri vandring med låg tröskel.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen