Hoppa till huvudinnehåll

Senatorn och f.d. presidentkandidaten Bernie Sanders tweet om Finland väckte succé

Bernie Sanders
Bernie Sanders Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Bernie Sanders,USA

I torsdags skrev den obundna senatorn och tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders på Twitter en text som gällde det finländska välfärdssamhället.

Sanders tweet hade på söndag nått närmare 300 000 människor på Twitter. Han delade också tweeten på Facebook, där den på måndagsmorgonen hade setts av nästan 2,5 miljoner människor.

I tweeten bifogas en video där Sanders talar för gratis utbildning och hälsovård.

I videon uppträder också den finländska journalisten Anu Partanen som är bosatt i USA. Hon har publicerat en bok där hon jämför den nordiska samhällsmodellen med den amerikanska.

Partanens bok The Nordic Theory of Everything som publicerades 2016 har uppmärksammats i amerikanska medier och den har också väckt debatt.

I början av sin tweet kallar Sanders - som är en stark förespråkare för välfärdssamhället - Finland för världens lyckligaste land, och han utmanar amerikanarna att eftersträva det.

- Titta, vad gör Finland, världens lyckligaste land. Om Finland kan erbjuda alla hälsovård, gratis högskoleutbildning och dagvård till ett rimligt pris - varför kan inte vi göra det samma i USA, frågar sig Sanders på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Sanders förde sin kampanj i primärvalet 2016 inför presidentvalet i USA bland annat genom att tala mycket för den nordiska modellen för gratis hälsovård och utbildning.

Då betraktade många amerikaner honom som en radikal person som hade för avsikt att göra USA till ett socialistiskt land.

(Bygger på Yle Uutisets artikel skriven av Katariina Laurila)

Artikeln har uppdaterats så att det framgår att Sanders är obunden senator. Ordet Demokraten i rubriken ändrades till Senatorn. I brödtexten ändrades “demokratiska senatorn” till “den obundna senatorn” och "Den demokratiska senatorn Bernie Sanders" i näst sista stycket ändrades till bara "Sanders". Ändringarna gjordes 1.5.2018 klockan 11.52.

Läs också