Hoppa till huvudinnehåll

Stort sug i Sverige och Norge efter västnyländska sjukskötare

En vägskylt där det står sykehus, det vill säga sjukhus på norska.
Behovet av sjukskötare i Sverige och Norge är enormt. En vägskylt där det står sykehus, det vill säga sjukhus på norska. Bild: Mostphotos sjukskötare,sjukvård,hyrd arbetskraft,Sverige,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,rekrytering av arbetskraft,Rekryteringsföretag,Bemanningsföretag,skylt,norska,Norge,sjukhus,list of elements by symbol

Det är fortfarande stor efterfrågan på sjukvårdspersonal i Sverige och Norge. Många svenskspråkiga sjukskötare från bland annat Västnyland lockas av löften om dubbelt högre lön och möjlighet att välja arbetspass.

Det finns också skötare som ser nackdelar med att jobba som bemanningsskötare.

Aktiv rekrytering

Det är tidig förmiddag en vardag i slutet av april. Bemanningsföretaget Nurse Partner har kommit till Ekenäs i Raseborg för att träffa sjukskötare.

Företaget rekryterar sjukskötare för jobb i Sverige, men också Norge.

Konsultcheferna Sanna Pöyhölä och Paula Agge jobbar med rekrytering och bemanning. Deras jobb går ut på att bjuda ut personal till sjukhus och andra vårdinrättningar.

Det handlar om att fylla luckor i arbetspassen. Luckor som uppstår när den ordinarie personalen blir sjuk eller är på semester.

Sanna Pöyhölä och Paula Agge vid sina datorer. Kollar om det finns lediga sjukskötare som kunde hoppa in i sjukdomsfall.
Sanna Pöyhölä och Paula Agge kollar om det finns lediga sjukskötare som snabbt kunde hoppa in på en sjukhusavdelning i Stockholm Sanna Pöyhölä och Paula Agge vid sina datorer. Kollar om det finns lediga sjukskötare som kunde hoppa in i sjukdomsfall. Bild: Tiina Grönroos / YLE sjukskötare,sjukvård,hyrd arbetskraft,Sverige,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,rekrytering av arbetskraft,Rekryteringsföretag,Bemanningsföretag,Nurse Partner

- Vi får himla mycket beställningar och telefonsamtal. Då gäller det att snabbt hitta någon vikarie. Annars vänder sig sjukhuset till ett annat bemanningsföretag, säger Sanna Pöyhölä.

Om Pöyhölä och Agge inte hittar en ledig sjukskötare, som på kort varsel kan hoppa in på en vårdavdelning någonstans i Stockholm, betyder det ett ekonomiskt bortfall för bemanningsföretaget.

Så här, i korthet, fungerar ett bemanningsföretag inom vårdbranschen.

Framför allt i Stockholm är behovet av sjukskötare enormt― konsultchef Paula Agge

Det är numera rätt sällan som Sanna Pöyhölä och Paula Agge åker ut på rekryteringsturné i Finland. Den här gången har de blivit ombedda att komma till Ekenäs.

- I vårt team finns barnmorskor från Ekenäs som sagt att det finns intresserade sjukskötare här. Vi har fått cirka 40 förhandsanmälningar, säger Agge.

Pöyhölä och Agge ska också besöka Helsingfors, men där har förhandsintresset varit lamare. Endast sex personer har anmält att de kanske kommer för att få veta mera.

- Framför allt i Stockholm är behovet av sjukskötare enormt. Under sommaren är behovet ännu större, säger Paula Agge.

Det är sjukskötarnas marknad, de kan välja och vraka var de vill jobba och när de vill jobba― konsultchef Sanna Pöyhölä

Både Sanna Pöyhölä och Paula Agge pratar om den stora bristen på vårdpersonal.

Både i Sverige och i Norge tar man emot vårdpersonal för både kortare och längre tid. Detsamma gäller olika arbetspass.

- Störst är behovet av sjukskötare som vill jobba natt, men det behövs som sagt personal överallt, säger Paula Agge.

- Det är sjukskötarnas marknad, de kan välja och vraka var de vill jobba och när de vill jobba. Lönerna är höga och vi är flexibla vad gäller arbetstider. Vi kan också ordna med boende och resor, säger Sanna Pöyhölä.

Reklamprylar, namnlapp för kappsäck, halsband för namnlapp eller nyckel och reklampennor.
Resor, boende, kulspetspennor och namnlappar till kappsäcken. Allt går att fixa. Bemanningsföretagen rekryterar gärna finländska sjukskötare som pratar svenska Reklamprylar, namnlapp för kappsäck, halsband för namnlapp eller nyckel och reklampennor. Bild: Tiina Grönroos / YLE sjukskötare,sjukvård,hyrd arbetskraft,Sverige,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,rekrytering av arbetskraft,Rekryteringsföretag,Bemanningsföretag,reklam (marknadsföring),Nurse Partner

Sanna Pöyhölä berättar att lönen för en bemanningsskötare beror på erfarenhet, utbildning och flexibilitet, men den brukar landa vid cirka 50 000 kronor per månad.

Konsulterna vill ogärna berätta desto mer om lönerna eftersom de är individuella. De nämner grundlöner på 300-350 kronor per timme.

Bemanningsföretaget är intresserat av att få specialister, däremot är företaget inte intresserat av nyutexaminerade sjukskötare.

- Våra sköterskor jobbar visserligen med kollegor, men de måste först lära sig rutiner innan de kommer till oss. De ska ha minst två års erfarenhet av att jobba på olika avdelningar på sjukhus, säger Sanna Pöyhölä.

Paula Agge och Sanna Pöyhölä som jobbar med rekrytering av sjukskötare  poserar vid företagets reklamplansch.
Paula Agge har tidigare jobbat som bland annat coach medan Sanna Pöyhölä har jobbat som bemanningsskötare Paula Agge och Sanna Pöyhölä som jobbar med rekrytering av sjukskötare poserar vid företagets reklamplansch. Bild: Tiina Grönroos / YLE sjukskötare,sjukvård,hyrd arbetskraft,Sverige,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,rekrytering av arbetskraft,Rekryteringsföretag,Bemanningsföretag,Nurse Partner

Både Sanna Pöyhölä och Paula Agge säger att det också kan vara tungt att jobba som bemanningsskötare.

- Det kan vara ett ganska tufft jobb. Du kan bli chockad när du kommer till en ny avdelning. Du kanske inte tas emot som en del av det ordinarie teamet utan förväntas komma dit och bara sköta ditt jobb, säger Agge.

Sanna Pöyhölä rekommenderar ändå jobbet som bemanningsskötare, något hon jobbat med själv, bland annat I Finland.

Lönen är nog avgörande, den är nästan dubbelt upp jämfört med här hemma― sjukskötare Daniela Laiho

Daniela Laiho jobbar som sjukskötare på Raseborgs sjukhus. Hon har varit på några korta snuttjobb i Norge.

Nu är hon intresserad av att jobba som bemanningsskötare i Sverige. Laiho har tyckt om sina korta inhopp i den norska sjukvården.

- Lönen är nog avgörande, den är nästan dubbelt upp jämfört med här hemma.

Daniela Laiho har valt att jobba mellan fem och sex dagar per gång. Hon vill inte vara desto längre borta från barn och familj.

Boendet i Norge och resorna har bemanningsföretaget ordnat. De utgifterna dras av från lönen.

- Första gången var det en del pappersarbete som skulle fixas, men nu är det nästan bara att åka i väg när det passar mig, familjen och jobbet.

Paula Agge från Nurse Partners sitter vid ett bord och pratar med Daniela Laiho som sitter mittemot i samma bord.
Paula Agge från bemanningsföretaget Nurse Partner och Daniela Laiho diskuterar ett eventuellt jobbpass i Sverige Paula Agge från Nurse Partners sitter vid ett bord och pratar med Daniela Laiho som sitter mittemot i samma bord. Bild: Tiina Grönroos / YLE sjukskötare,sjukvård,hyrd arbetskraft,Sverige,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,rekrytering av arbetskraft,Rekryteringsföretag,Bemanningsföretag,Daniela Laiho

Laiho har inte begärt tjänstledigt från sitt ordinarie jobb. Hon har varit i Norge under sin semester eller samlat flera lediga dagar för att kunna jobba ett kortare pass i Norge.

Daniela Laiho tycker det är intressant att jämföra hur man jobbar på olika sjukhus i olika länder. Nackdelen är det känns lite obekvämt att hoppa mellan olika avdelningar.

- Det känns som när jag var studerande eller nybliven sköterska. Jag är ovan vid deras system och kan inte jobba fullt ut, trots att jag har tio års erfarenhet. Det är också jobbigt att vara borta från familj och vänner.

Bild på Daniela Laiho, utomhus. Hon ler och ser in i kameran.
Daniela Laiho har inte blivit illa bemött av norska sjukskötarkollegor Bild på Daniela Laiho, utomhus. Hon ler och ser in i kameran. Bild: Tiina Grönroos / YLE sjukskötare,sjukvård,hyrd arbetskraft,Sverige,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,rekrytering av arbetskraft,Rekryteringsföretag,Bemanningsföretag,Daniela Laiho

Laiho ser ändå flera fördelar än nackdelar med att jobba som bemanningsskötare. När barnen blir större kan hon tänka sig att jobba utomlands i längre perioder.

- Jag har haft bra kontakt med bemanningsföretaget och god kontakt med de människor jag har jobbat med.

Det går att jobba utomlands utan att gå via bemanningsföretag

Ekenäsbon Victoria Grönoos jobbar sedan februari i Tromsö i norra Norge. Hon har däremot inte gått via något bemanningsföretag.

- Magkänslan sade mig att det är stora krav som ställs på en bemanningsskötare. Jag deltog i en informationsträff, det gällde jobb i Sverige, och då fick jag också höra att det krävdes flera års yrkeserfarenhet.

Jag har blivit mottagen med öppna armar.― sjukskötare Victoria Grönroos

I stället sökte Victoria Grönroos ett ledigförklarat vikariat i Tromsö. Hon fick det och ska jobba i Norge till slutet av sommaren.

- De vill gärna att jag ska stanna här. Jag har blivit mottagen med öppna armar.

Grönroos får en lön som motsvarar hennes utbildning och erfarenhet. Lönen är sämre än om hon skulle jobba för ett bemanningsföretag, men bättre än i Finland.

- Ett bemanningsföretag träder in när situationen är pressad på olika avdelningar och det inte finns några andra lösningar. Det är extremt dyrt att ta in bemanningsföretag, säger hon.

Grönroos vill jobba som hon gör nu, det vill säga utomlands, men inte som bemanningsskötare.

- Jag får jobba i ett team, med fler anställda än i Finland och i ett lugnare tempo. Dessutom med bra timlista och bättre lön, säger Victoria Grönroos.