Hoppa till huvudinnehåll

Syriska trupper skärper greppet om södra Damaskus - oklart öde för civila

Rök från det palestinska flyktinglägret Yarmuk i bakgrunden.
Rök från det palestinska flyktinglägret Yarmuk i bakgrunden. Bild: AFP / Lehtikuva Syrien,Palestina (geografisk region),flyktingläger,Al-Qadam,Yarmuk

Syriska styrkor har skärpt greppet om det sista rebellfästet i södra Damaskus. Styrkorna stöter fortfarande på motstånd från terrorrörelsen IS och andra rebellgrupper.

De syriska styrkorna omringar med stöd av Ryssland det tidigare palestinska flyktinglägret Yarmuk som rebeller har kontroll över i södra Damaskus. Lägret uppges ligga i ruiner.

I närmare två veckor har de syriska styrkorna försökt ta över kontrollen i lägret som är det sista rebellområdet nära huvudstaden efter att östra Ghouta intogs tidigare den här månaden.

Hundratals civila befinner sig i ett ytterst osäkert läge, rapporterar både invånare, ögonvittnen och statliga medier.

- En del familjer har begravts under bråte och ingen har möjlighet att nå fram till dem, säger en man som för två dagars sedan lyckades fly.

- Regimen bara bränner ner och förstör med målet att avancera på många fronter, säger en annan man.

Området Yarmuk var tidigare ett av de största palestinska flyktinglägren i Syrien. De flesta har lyckats fly men det finns många svaga, sjuka och äldre människor kvar - mestadels äldre kvinnor och barn.

Enligt statlig television och den officiella nyhetsbyrån Sana skulle avtal om evakuering av civila ha ingåtts mellan armén och "terroristgrupper" i områden i närheten. Det är oklart vilka rebellgrupper det gäller.

Avsikten är också att upprätta områden med fri passage till rebellfästen i provinsen Idlib i nordväst.

Rebellerna intog lägret 2012. Innan den syriska konflikten inleddes 2011 bodde det cirka 160 000 palestinier där.

Lägret för de palestinska flyktingarna och deras ättlingar är en följd av den arabisk-israeliska konflikten år 1948.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes