Hoppa till huvudinnehåll

Yrkesbrandmän borde sitta startklara i brandbilen 60 sekunder efter larmet men ingenstans i Finland uppfylls målsättningen

En brandmans kläder klara för uttryckning på skillnadens brandstation i Helsingfors.
En brandmans kläder klara för uttryckning på skillnadens brandstation i Helsingfors. Bild: Yle/Helena von Alfthan räddningsverk,brand- och räddningsarbete,brandmän,brandkårer

Inrikesministeriet vill att räddningsväsendet ska reagera snabbare på brådskande larm och komma iväg kvickare än vad man gör i dag.

Yrkesbrandmän borde sitta startklara i brandbilen 60 sekunder efter larmet, men ingenstans i Finland uppfylls målsättningen.

Enligt statistiken är den genomsnittliga utryckningstiden vid brådskande fall 1 minut 22 sekunder. I många städer sker starten betydligt långsammare, och i vissa städer behöver räddningsväsendet nästan två minuter för att komma iväg.

I verkligheten uppnås tidsidealet på en minut endast dagtid och endast om brandmännen råkar befinna sig nära brandbilen.

Brandmän tvingas ibland sova på arbetstid

Räddningschefen för Mellersta Finlands räddningsverk Simo Tarvainen säger till Yle Uutiset att arbetsgivaren tillåter brandmän att sova på brandstationen under arbetstid, men att man ändå borde komma iväg lika snabbt som annars.

Största delen av räddningsverken i Finland tillämpar 24 timmars arbetstid, vilket innebär att en brandman jobbar vart fjärde dygn i 24 timmars tid.

- Ingen orkar jobba 24 timmar i ett sträck, säger Tarvainen som oroar sig för personalens ork då de exempelvis jobbar 12 timmar i ambulans och sedan 12 timmar i brandbil.

Det finns också andra faktorer som fördröjer starten. Gamla brandstationer är ofta stora och labyrintiska, och brandmännen är instruerade att helst inte springa springa vid larm för att inte skada sig själva.

De flesta brandmän drar på sig det mesta av utrustningen redan i garaget innan start, vilket är en arbetsskyddsfråga.

Brandkåren i Kuopio behöver nästan två minuter

Statistiken för 2017 är inte klar men utryckningstiderna för år 2016 visar att brandmännen i Lahtis ryckte ut snabbast - på i genomsnitt 1,06 minuter.

Jämförelsens långsammaste start skedde i Kuopio, i snitt på 1,55 minuter.

Esbo, Åbo och Helsingfors klarade sig också med drygt en minut i Inrikesministeriets statistik medan brandmännen i Vasa behövde drygt en och en halv minut från larm innan bilen startar.

Ursprunglig artikel: Paloauton lähteminen minuutissa hälytykseen on myytti: ”Se mistä ei uskalleta puhua, on nukkuminen paloasemalla” av Marcus Ziemann/Yle Uutiset