Hoppa till huvudinnehåll

Åklagare tror inte på skärpt maximistraff för sexuellt utnyttjande av barn

En modellfigur står på ett fönsterbräde med regn på fönstret i bakgrunden.
En modellfigur står på ett fönsterbräde med regn på fönstret i bakgrunden. Bild: CC0 depression,sexuella övergrepp mot barn,barn (familjemedlemmar),Psykisk störning,psykiskt illamående,ledsen

Enligt ett förslag inom justitieministeriet ska maximistraffet för sexuellt utnyttjande av barn stiga från 4 till 6 år i fängelse, men åklagare som har kommenterat förslaget tror inte det har någon praktiskt betydelse.

Riksåklagarämbetet och åklagarämbetet i Helsingfors har tagit ställning till förslaget om ett skärpt maximistraff för sexuellt utnyttjande av barn.

Enligt åklagarna skulle ett strängare maximistraff inte ha någon större betydelse i praktiken eftersom de som döms för brottet vanligtvis får villkorligt fängelse.

Åklagarna säger att det är främst de mildaste straffen på skalan som används just nu.

Riksåklagarämbetet föreslår därför att om man verkligen vill ha strängare straff för sexualbrott mot barn, så borde man i stället höja minimistraffet - inte maximistraffet.

Ny brottsbenämning i stället för skärpt straff?

En tjänstemannautredning inom justitieministeriet har fokuserat bland annat på hur straffen för sexualbrott där barn är offer kan justeras inom regeringsprogrammet.

Att skärpa maximistraffet är endast ett förslag.

Ett annat förslag är att det införs en ny brottsbenämning under vilken man kan kategorisera de allra grövsta fallen. De här fallen bedöms i dag som både våldtäkt och sexuellt utnyttjande av barn.

Enligt förslaget kunde den nya brottsbenämningen vara grov våldtäkt av barn. Staffet skulle vara mellan 4 och 12 års fängelse.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes