Hoppa till huvudinnehåll

Hangö Udds Segelsällskap måste få tillstånd för sina bryggor

En lång brygga för småbåtar. På bryggan finns en bänk och i bakgrunden syns hus.
Segelsällskapets bryggor har funnits i Hangöby hamn i många år. En lång brygga för småbåtar. På bryggan finns en bänk och i bakgrunden syns hus. båtar,småbåtshamnar,Hangö,Förtöjning,bryggor,marina

Hangö Udds Segelsällskap HUS måste ansöka om lov för för sina båtbryggor i Hangöby hamn.

Miljönämnden tycker HUS borde bedöma noggrannare hur bryggorna påverkar vattendraget.

- Bryggorna kan påverka hur vattnet strömmar och hur det byts ut i viken. Det kan också ha ekologiska följder i vattenmiljön, förklarar Hangös tf. miljövårdschef Ville Wahteristo.

HUS menar i sin ansökan att bryggan inte på ett avgörande sätt har påverkat viken.

Långa anor

Bryggorna har funnits på platsen i årtionden. De har småningom vuxit och ändrat form. Också lagstiftningen och dess tolkning har utvecklats, säger Wahteristo.

I dagens läge är segelsällskapets längsta brygga över 80 meter lång.

Segelföreningens bryggor i Hangöby kompletterar stadens gästhamnsplatser, säger HUS i sina ansökningspapper. Föreningen understryker att Hangöborna har förtur vid deras bryggor.

HUS är grundat 1931. Det är den ena av båtföreningarna i Hangö.

Förtöjningspålarna bort

Segelsällskapet planerar nu förnya gamla bryggkonstruktioner.

Samtidigt övergår Hangö stad till bomförtöjning vid sina bryggor i Hangöby. Det innebär att förtöjningspålarna försvinner också för segelsällskapet.

En av grannarna anser att segelsällskapet måste ansöka om lov för byggorna. Grannen har därför kontaktat myndigheterna som anser att ett lov verkligen behövs.

Segelsällskapet har därför ansökt om lov enligt vattenlagen som det heter på myndighetsspråk.

Hangö stads miljönämnd gav i torsdag (26.4) ett begärt utlåtande till tillståndsmyndigheten, Regionförvaltningsverket i södra Finland.

Nämnden anser att ansökan borde kompletteras med uppgifter om hur bryggorna påverkar vattendraget innan regionförvaltningsverket avgör om lovet kan beviljas.