Hoppa till huvudinnehåll

Karavan med migranter nådde USA:s gräns - fick inte komma in på grund av "kapacitetsbrist"

En uppmärksammad karavan med migranter från Centralamerika har nått Tijuana vid gränsen till USA efter en månadslång resa genom Mexico.

Deltagarna i karavanen hade tänkt söka asyl i USA men de amerikanska myndigheterna vid gränsen meddelade att de för tillfället inte får ta sig över gränsen på grund av brist på kapacitet på den amerikanska sidan.

Karavanen hade startat från södra Mexiko den 25 mars och bestod till en början av mer än tusen personer.

Liknande karavaner har sökt sig till USA i flera års tid redan. Karavanerna skyddar resenärerna mot brottslingar och korrumperade myndigheter samtidigt som frågan om deras strävan efter att få asyl i USA uppmärksammas av medier.

Människorna på väg till USA får också hjälp av rörelser som Pueblo Sin Fronteras som i mer än 15 år organiserat liknande resor för att migranter ska kunna ta sig fram till USA och söka asyl. Också flera andra organisationer hjälper människorna i karavanerna.

USA:s president Donald Trump som är känd för sina löften att bygga en mur mellan USA och Mexiko har reagerat med ilska på karavanen. Han har krävt att Mexiko stoppar karavanen och har hotat med att dra in bistånd till Honduras därifrån många av migranterna härstammar.

Migranter samlade i Tijuana vid gränsmuren mellan Mexiko och USA
Migranter samlade på den mexikanska sidan av gränsen, i Tijuana Migranter samlade i Tijuana vid gränsmuren mellan Mexiko och USA Bild: EPA-EFE/JOEBETH TERRIQUEZ Tijuana,asylsökande,Mexiko

Trumps justitieminister Jeff Sessions har kallat karavanen ett avsiktligt försök att undergräva de amerikanska lagarna och överbelasta systemet.

Arrangörerna av karavanen är kritiska till att de amerikanska myndigheterna stoppade migranterna på söndagen med hänvisning till brist på kapacitet.

50 asylfall behandlas dagligen

För att kunna få asyl i USA måste deltagarna i karavanen kunna bevisa att de blivit utsatta för förföljelse eller riskerar förföljelse på grund av ras, religion, nationalitet, politisk övertygelse eller medlemskap i en viss grupp.

Deltagarna i karavanen väntas få sin chans att bli hörda av de amerikanska myndigheterna trots att det inte lyckades genast då karavanen anlände till gränsen.

Gränsbevakningen i San Ysidro på den amerikanska sidan om gränsen behandlar cirka 50 asylfall dagligen.

Asylsökandena hålls vanligen i upp till tre dagar vid gränsen varefter de överlåts till de amerikanska immigrationsmyndigheterna som intervjuar dem.

Artikeln fortsätter efter videon nedan.

De som får grönt ljust av immigrationsmyndigheterna kan formellt söka asyl och frågan avgörs i domstol. Hela processen kan ta flera år i anspråk. Under den tiden kan den asylsökande vara frihetsberövad eller fri mot borgen.

En av deltagarna i karavanen Wendi Yaneri Garcia, 36, säger att polisen i hennes hemstad Atlantida i Honduras spärrade in henne på grund av att hon demonstrerade mot byggandet av ett vattenkraftverk. Hon säger att hon blivit dödshotad efter frigivningen.

Wendi Yaneri Garcia reste i karavanen med sin tvååriga son.

- Allt jag vill är en plats där jag kan jobba och uppfostra min son, säger hon.

Källor: AP, New York Times, AFP

Läs mera:

Trump vill skicka militären för att vakta gränsen till Mexiko

USA:s president Donald Trump lovar att skicka militär för att skydda landets södra gräns till Mexiko. Ett stort steg, säger Trump.

Läs mera:

Varför vill Trump ta till krafttag mot de fattiga centralamerikanerna?

1 500 fattiga migranter har flytt undan våldet i Centralamerika till södra Mexiko. Många stannar där, andra vill pröva lyckan i USA. Det president Donald Trump hotar att stoppa med våld är en manifestation för fri invandring utan nationsgränser. Bakom verksamheten ligger påtryckningsgruppen Folket utan gränser som är baserad i USA.

Läs också