Hoppa till huvudinnehåll

Krambambuli i Kryddhulta

Västnyländska Kryddhulta började med revy, sedan roade man i radioprogrammet "Backspegeln" och i tv-sketcher 1974-1975. Långfilmen "Krambambuli i Kryddhulta" kom 1977.

Kryddhultas stjärnor var Albin (Kurre Österberg), Emma (Stina Österberg), Vilgot ”Mosn” Boman (Kaj Rehnberg) och Egon (Mikael Berg). Pontus Dammert regisserade sketcherna och filmen för tv.

Ingen i landet är för stor och inget för smått för att drabbas av Albin, Emma, Egon och Boman. Kryddhulta är Finlands nya samvete.

Med det här valspråket rumlade Kryddhultaborna in i finlandssvenskarnas hem.

"Krambambuli i Kryddhulta" sändes på annandag jul 1977 och den västnyländska lokalpressen mötte filmen med glädje.

Signaturen OS skriver i Västra Nyland den 28 december 1977 att Kryddhulta-gänget verkligen livade upp julannandagen med sin första helaftonsfilm.

- Om Kryddhulta-humorn kan man vara av olika åsikt. Det är buskis, om man så vill, men en genomarbetad och konsekvent buskis i så fall, fortsätter OS. Huvudpersonerna är vid det här laget professionella bygdekomiker.

Skribenten skriver vidare att det det är en alltigenom välgjord och roande sillsallad som serveras i ett fartfyllt tempo med oefterhärmlig humor och på ett härligt klingande västnyländskt tungomål.

Några dagar senare (den 3.1 1978) fortsätter Västra Nyland att ge rosor till TV för denna kulturgärning där Kryddhultaborna gläder på en ren och oförfalskad svenska utanför "Håfors".

Och den västnyländska naturen är så vacker efter alla bilder från det tråkiga norra Finland att skribenten är glad att hen skaffat färg-tv.

I kolumnen konstateras att den västnyländska humorn inte finns annanstans i landet. Så definierar Kryddhultaborna sig själva också:

Kryddhulta - knappast någonstans är skogen och gräset så grönt, himlen så blåer och blommorna så vackra. Men annars är bygden helt vanliger, normaler, liksom människorna som bor här. Normala människor som dig och mig.― Introduktionen till Krambambuli i Kryddhulta, 1977

Pontus Dammert har både regisserat och producerat Krambambuli i Kryddhulta. Idén kom i ett samtal med Kurre Österberg (Albin) som skrev manuskriptet.

- Vi har exakt samma humor, påpekar Pontus Dammert i Katso 52/1977 .

Vilgot, Albin och Egon är lata och vill mest använda tid till egna projekt. Och gärna med ett måttligt inmundigande av förfriskningar.

Men Albins Emma jagar på honom för att hjälpa till på gården.

Krambambuli i Kryddhulta innehåller dessutom polisjakter, kärlek, dans, sprit och allmänt smygande i buskarna. I bygden har ett bankrån begåtts.

Albin (Kurre Österberg) och Vilgot Mosn Boman (Kaj Rehnberg) och polisen, 1977
Albin och Mosn Boman diskuterar med polisen vid deras projekt, 1977 Albin (Kurre Österberg) och Vilgot Mosn Boman (Kaj Rehnberg) och polisen, 1977 Bild: Yle kuvapalvelu Kryddhulta,Kurt Österberg,Kaj Rehnberg,1977,Krambambuli i Kryddhulta

När Kryddhulta-serien från 1974 gick i repris 2007 blev den kanske inte blev så väl mottagen. I alla fall inte på finskt håll.

I Ilta-Sanomat skriver Matti Linnavuori den 20.10 2007 att revy-humor oftast är simpel och består av arketyper, talfel och dialekt. Skämten går ut på att toffelhjälten inte vill ta itu med hemarbeten. Och en sådan humor håller kanske inte tidens tand.

Men klicka igång långfilmen Krambambuli i Kryddhulta och avgör själv hur du tycker att den åldrats.

Drama i tv och radio

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Höstvisa med Bo Andersson

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna..."

  "Skynda dig älskade, skynda att älska, dagarna mörkna minut för minut...." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Höstvisa med Cumulus och von Weymarn

  Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött

  "Vägen hem var mycket lång, och ingen har jag mött, nu blir kvällarna kyliga och sena..." Erna Tauros och Tove Janssons vemodiga Höstvisa är en sång som väl varje finlandssvensk har sjungit.

 • Den lögnaktiga selfien är också sanning

  En selfie är kommunkation. Man visar hur man vill se ut.

  En selfie visar man hur man vill se ut. Den utelämnar annat, men kan ändå innehålla sanning. Med en selfie kan du kommunicera med dina vänner. Eller bli en kändis.

 • Dina kläder berättar vem du är

  Teddys, punkare, ett mods och "vanliga sportiga" killar.

  Hur man klär sig är inte bara beroende av vad som är modernt och vad kompisarna säger. Klädseln kan också vara fråga om värderingar, man vill visa fram den subkultur man tillhör. I Bang 1981 intervjuas teddys, punkare, ett mods och "vanliga sportiga" killar.

 • Trattkantarellsås över öppen eld

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv!

  En korg full med trattkantareller man har plockat själv, en stekpanna, en lägereld och smör. Det är allt man behöver för en underbar måltid i skogen.

 • Undvik giftiga svampar!

  Vita svampar skall man lämna i skogen.

  Undvik alla vita svampar. Och lär dig ordentligt vilka svampar som är giftiga. Osäkra svampar kan man lägga i en plastpåse eller lämna i skogen. Det är svampexperternas råd.

 • Höststormar från förr

  Höststorm i Helsingfors 1956 och 1970.

  I en kort stumfilm av Veikko Itkonen inbjuds vi till ett riktigt äventyr när en höststorm ryter fram över Helsingfors 1956. Och i fina färger får vi se stormen ryta till över havet 1970.

 • Varning för svart halka!

  I den här varningsfilmen informeras bilisterna

  Den svarta, genomskinliga is som bildas vid snabb nedisning av vägar är djävulskt farlig för bilister. I den här varningsfilmen informeras bilisterna med skrämselpropaganda.

 • Oktoberväder med Juha Föhr

  Juha Föhr och oktobervädret

  Finlands mesta meteorolog Juha Föhr berättar om oktobervädret i början av 1990-talet.

 • Det finlandssvenska höstvädret

  Godmorjens på er allesamman från meteorologiska institutet!

  "Och då säger vi godmorjens på er allesamman från meteorologiska institutet...". Kurre Österberg står med meteorologerna och presenterar det finlandssvenska vädret.

 • Nog blir det bra – första säsongen med familjen Bergström

  Familjeserien Bergström om socialkatalogen blev en succé.

  I början av 1970-talet fick Carl Mesterton i uppdrag att presentera en nyutkommen socialkatalog för finlandssvenskarna. Han valde att göra det i dramaform och skapade en succé: familjeserien Bergströms.

 • Andra säsongen med familjen Bergström

  Problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

  I den andra säsongen om familjen Bergström planerar familjen att flytta till egnahemshus. Huset byggs, men problemen hopar sig med barnen, ekonomin och arbetet.

 • OS i Mexiko 1968: Black Power och Kaarlo Kangasniemi

  Våldsamma studentkravaller i Mexco City.

  De olympiska spelen i Mexico City 12.10 till 27.10 1968 föregicks av våldsamma studentkravaller och själva spelen går till historien för afroamerikanernas Black Power-demonstration på prispallen.

 • Misslyckade solresor 1968

  Hur går det då resan till Spaniens sol blir en besvikelse?

  Resor till sol och värme i novembermörkret är bra för välbefinnandet. Men hur går det då resan till Spaniens sol blir en besvikelse: det utlovade jetplanet är ett propellerplan, simbassängens vatten är iskallt och man serveras margarin i stället för smör på hotellet?

 • Jag, Laban

  Antonia Zilliacus om lilla Labans värld.

  "Det här är jag, Laban - fast nej, det är ju bara en bild av mig. När jag tänker och föreställer mig alla dem som säger jo eller nej, då blir det bilder inne i mitt huvud..." Antonia Zilliacus serie Jag, Laban är ett starkt drama som å ena sidan är typiskt för sin tid (sjuttiotalet) men också beskriver barnets allmängiltiga tillvaro som är lika aktuell nu som då.

 • Tsar Nikolaj II i Helsingfors 1915

  Finlands storfurste besökte Helsingfors bara en gång.

  Finlands storfurste, tsar Nikolaj II, Helsingfors bara en gång, i mars 1915. Mottagandet av härskaren var svalt. Censuren hade förbjudit all dokumentation av besöket, men Oscar Lindelöf gjorde en unik film om tsarens besök.

 • Jakobstad 1984

  Följ med till Jeppis 1984.

  Vad gör de unga i Jakobstad? Lyssnar på djävulsmusik och kör gaturally? Följ med till Jeppis 1984.

 • Klyftan - inbördeskriget ur ett litet barns perspektiv

  Drama på Anna Bondestams roman om inbördeskriget.

  Anna Bondestams roman Klyftan kom ut 1946. Det var en av de första böckerna om inbördeskriget ur ett barns perspektiv, och skildringen känns än idag mycket stark. I filmatiseringen av boken möter vi 11-åriga Rut, vars pappa är en av de röda.

 • Hörspelet Fältskärns berättelser

  13 delar Topelius från det 30-åriga kriget.

  Zacharias Topelius stora klassiker "Fältskärns berättelser" skildrar Sveriges och Finlands historia från 30-åriga krigets dagar fram till Gustav III: s statskupp 1772. Solveig Mattsson dramatiserade och regisserade Fältskärns berättelser för Radioteatern 1992. Den 13-delade serien blev en av Radioteaterns mest älskade genom tiderna.

 • Han blev hela Finlands sagofarbror - här är historien om Topelius

  Topelius var sin tids främsta författare och opinionsbildare

  En januarionsdag år 1818 kom ett gossebarn till världen på Kuddnäs gård i Nykarleby. Liksom äldre, vidskepliga människor gjorde då stannade gårdens trädgårdsmästare upp för att läsa gossens livsöde i stjärnorna. Klart var att pojken, som för exakt 200 år sedan föddes till familjen Topelius, en dag skulle bli en känd man.

Nyligen publicerat - Arkivet