Hoppa till huvudinnehåll

Piruetter och krumbukter i skuggan av Johan Ludvig blev startskottet för valborgsfirandet i Borgå

Dansare från Konstfabrikens dansskola dansar i Runebergsparken i Borgå 30.04.18
Dansare från Konstfabrikens dansskola dansar i Runebergsparken i Borgå 30.04.18 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,runebergsparken borgå

Det hade kanske varit lämpligare att göra det på första maj, men på valborgsmässoaftonen utmanade Konstfabrikens dansskola Borgåborna att städa upp i sin stad och ta en svängom vid sidan om.

Om Johan Ludvig Runeberg från sin plats mitt i Runebergsparken hade blickat mot Borgå torg i stället för mot Borgå å, hade han säkert förundrat sig över ståhejet i parken på valborgsmässoaftonen.

Bakom hans rygg utförde unga dansare från Konstfabrikens dansskola otroliga krumbukter och piruetter - mera liggande på marken än stående på benen.

Musiken som de unga dansade till var företrädesvis latinamerikansk dansmusik med trummor och slagverk i huvudrollen.

Det var duon Trash Heroes som stod för musiken, det vill säga dansaren och koreografen Panu Varstala och danskonstnären Antti Lahti.

Panu Varstala och Antti Lahti i Runebergsparken i Borgå
Trash Heroes - alias Panu Varstala och Antti Lahti. Panu Varstala och Antti Lahti i Runebergsparken i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus dans,Panu Varstala,Antti Lahti

Dunka-dunka med hjälp av solenergi

Trash Heroes (Skräphjältarna) åker omkring till olika delar av landet för att inspirera folk till att dansa och samtidigt motivera dem att städa sin närmiljö från skräp.

De åker omkring på cyklar med små flak där de förvarar LP-skivor och skivspelare. Locket till flaken består av solpaneler. Det krävs med andra ord ingen elektricitet för att få LP-skivorna att snurra på skivtallrikarna.

- Skräphjältarna föregår med gott exempel. Först städar de upp platsen där det ska dansas tillsammans med de som ska uppträda och sen brakar det loss. Vi är alltså med på ett hörn, säger Julia Gustafsson, danslärare vid Konstfabrikens dansskola.

Danseleverna Sanja Väyrynen och Alexandra Björkestam och danslärare Julia Gustavsson
Sanja Väyrynen, Alexandra Björkestam och Julia Gustafsson. Danseleverna Sanja Väyrynen och Alexandra Björkestam och danslärare Julia Gustavsson Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Konstfabriken,konstfabrikens dansskola

Inte mycket att plocka upp i ren park

Gustafsson erkänner att dagen kanske var lite illa vald. Runebergsparken var – åtminstone tidigt på valborgsmässoaftonen - snygg och prydlig och det fanns inte många karamellpapper eller cigarettfimpar att plocka upp.

- Egentligen borde vi väl ha haft det här jippot i morgon, men då är parken full av Borgåbor som enligt vad traditionen bjuder kommer för att höra Runebergskören sjunga, säger Gustafsson.

Sannolikt är nog trots allt att Runebergsparken då redan är städad. Kören ska nämligen sjunga klockan 13 invid Runebergsstatyn och det inslaget kommer nog inte Johan Ludvig att höja på ögonbrynen för.

Dansare från Konstfabrikens dansskola dansar i Runebergsparken i Borgå
Dans på gång bakom Runebergs rygg. Dansare från Konstfabrikens dansskola dansar i Runebergsparken i Borgå Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,dansare,konstfabrikens dansskola

Dansboom i Borgå

Men för att återgå till dagens tema, dans och en städad närmiljö: Är Borgå normalt en prydlig stad?

- Ställvis skulle jag säga, för på vissa områden skulle det nog finnas skäl till förbättring, anser Gustafsson.

Och dansen då. Hur mår den i Borgå?

- Jo, den mår riktigt bra. Vi har ju närmare 2 000 elever i Konstfabrikens dansskola. Till det här kommer sen några mindre dansskolor också. Dansen växer i Borgå hela tiden, säger Gustafsson.

Gustafsson anar att det kan ha att göra med danstävlingarna i tv.

- De programmen inspirerar kanske nog en del, men över huvud taget är ju rörelse till musik en naturlig sak för människan. Den sociala biten är förstås också en delförklaring, säger Gustafsson.

Dansare från Konstfabrikens dansskola dansar i Runebergsparken i Borgå 30.04.18
Dansare från Konstfabrikens dansskola dansar i Runebergsparken i Borgå 30.04.18 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,konstfabrikens dansskola

Fortsätter dansa men saknar Borgå

Alexandra Björkestam, beväpnad med skräppåsar, var en av ungdomarna på plats i Runebergsparken.

Tidigare var hon en av de 2 000 eleverna vid Konstfabrikens dansskola. Nej, hon har inte övergivit dansen, men däremot Borgå.

- Jag bor numera i Kuopio, men jag dansar fortfarande. Det är en del av mig och det känns väldigt bra att dansa, men jag måste nog erkänna att jag saknar Borgå, säger Björkestam.

Dansevenemanget vid Runebergstatyn i Runebergsparken blev något av ett glatt startskott på valborg.

Trash Heroes budskap gick hem hos de unga dansarna, nämligen att det är roligt att dansa och att man inte ska skräpa ner – inte ens på valborg.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland