Hoppa till huvudinnehåll

Förstamajtalens tema var givet - regeringskritik i stället för global solidaritet

Arbetarrörelsens och vänsterns förstamajtåg på Hagnäs torg i Helsingfors 2018.
Arbetarrörelsens och vänsterns förstamajtåg på Hagnäs torg i Helsingfors. Arbetarrörelsens och vänsterns förstamajtåg på Hagnäs torg i Helsingfors 2018. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Första maj,arbetarrörelsen,Helsingfors

Västerpartierna hoppade som väntat på regeringens arbetslivsreformer i sina första maj-tal. Centern svarade med en "motinterpellation"

SDP:s partiordförande Antti Rinne påminde i Heinola om den totala tudelningen i landet för hundra år sedan, men också om SDP:s roll i uppbyggandet av välfärdsstaten efter krigen.

Sedan var det dags för dagsläget och regeringens arbetslivsreformer

- Följden av dem är att klyftan mellan de som har jobb och de som inte har växer kraftigt. Samtidigt lättar man på höginkomsttagarnas skatter

VF: regeringen kvinnornas fiende

I Helsingfors beskyllde Vänsterpartiets partiordförande Li Andersson regeringen för att ta "rekord i kvinnofientlighet".

- Sipilä, Orpo och Terho känner väl till att Finlands arbetsmarknad är kraftigt könssegregerad och att kvinnans euro är mindre. Ändå bryr de sig inte om jämställdhet.

Efteråt medger Andersson till svenska Yle att regeringen inte ensamt bär ansvar för allt detta.

- Jag hälsade nog också till arbetsmarknadsparterna - om man vill råda bot på för låga kvinnolöner är det både de och regeringen som ska ta det på allvar.

Arbetare i alla länder glömdes bort

En iögonfallande detalj i vänsterpartiernas och fackens tal är avsaknaden av internationalism.

Ingen vill just förena sig världen över eller påminna om klasskamper utanför Europa. En möjlig orsak är att löntagares och de mindre bemedlades öden inte just är kopplade till varandra globalt sett.

När det går dåligt för den rika världens medel- och arbetarklass kan det lika väl gå bra för motsvarande samhällsskikt i fattiga länder.

Sannfinländarna biter åt alla håll

Sannfinländarna höll tal vid J.V. Snellmans staty utanför Finlands Bank i Helsingfors. Där befäste man sin ställning som en opposition både mot regering och vänsteroppositionen.

Enligt partiordförande Jussi Halla-aho kommer det främst fram i invandringspolitiken.

- Invandringen är en helhetsfråga där mål och handlingar är motstridiga inom nästan alla partier.

Centern ställer "motinterpellation"

Men också regeringsrepresentanter tar till orda på första maj. Centern firar traditionellt sin "gröna första maj" i motsats till arbetarnas "röda första maj".

Riksdagsgruppens talman Antti Kaikkonen ställde sig i opposition till oppositionen och skickade en "motinterpellation" till SDP:s Antti Rinne:

- Vilket är SDP:s alternativ för att höja sysselsättningen? Varför duger inte de reformerna som bevisligen skapat arbetsplatser?

Blå framtid varnar för röd framtid

Vid Mannerheims staty i centrum av Helsingfors höll Blå framtid ett anspråkslösare tillfälle.

Partiordförande Sampo Terho varnade för att sukta efter "socialism"

- Socialism skapar misär och föds ur misär. Den här spiralen måste vi bryta i Finland för att kunna gå vidare och skapa bättre livsvillkor.

Artikeln baserar sig delvis på Yle uutisets artikel.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes