Hoppa till huvudinnehåll

Vatikanens ekonomichef ställs inför rätta för sexuella övergrepp

Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell då han anlände till domstolen i Melbourne den 1 maj.
Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell då han anlände till domstolen i Melbourne den 1 maj. Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell då han anlände till domstolen i Melbourne den 1 maj. Bild: AFP / Lehtikuva George Pell

Vatikanens ekonomichef, kardinal George Pell blir den högst uppsatte katoliken i världen som ställs inför rätta för sexuella övergrepp. En domstol i Melbourne, i Australien beslöt på tisdagen att inleda en rättegång mot 76-årige Pell.

Pell ställs inför rätta för flera fall av sexuella övergrepp under sin tid som präst i staden Ballarat, i delstaten Victoria, på 1970-talet och då han var ärkebiskop i Melbourne på 1990-talet.

Ungefär hälften av anklagelserna mot honom ansåg domstolen ändå att inte kunde tas upp av rätten eftersom bevisföringen i de fallen var för svag.

Detaljerna kring de fallen som nu kommer att tas upp i domstolen har inte offentliggjorts, men några av övergreppen ska ha skett vid en simbassäng i Ballarat på 1970-talet och andra vid Sankt Patriks katedral i Melbourne på 1990-talet.

Pell själv nekar till alla de nu aktuella anklagelserna.

Pell har bara medgett att han misskött anklagelser om prästers övergrepp mot barn under sin tid som ärkebiskop i Melbourne och Sydney.

"Ingen står över lagen"

Australien beslöt 2012 att inleda en nationell utredning om sexuella övergrepp mot barn efter att medborgarorganisationer i ett helt decennium hade krävt att påstådd institutionaliserad pedofili måste utredas.

Lisa Flynn, en australisk advokat som representerat hundratals offer för sexuella övergrepp, sade att tisdagens domstolsbeslut i Melbourne bevisar att "ingen står över lagen".

Pell hade kunnat undvika att hamna inför domstol genom att inte återvända till Australien, men han valde själv att komma till sitt hemland i fjol somras för att rentvå sitt namn.

Kritik mot påven Franciskus

Anklagelserna mot Pell har skakat Vatikanen.

Många australier riktade hård kritik mot påven Franciskus då han utnämnde Pell till posten som ekonomichef 2014.

Redan då anklagades Pell för att ha misskött anklagelser om prästers övergrepp mot barn.

Pell är tjänstledig från Vatikanen medan rättsprocessen mot honom pågår i Australien. Han har sagt att han planerar att återgå till posten som ekonomichef när fallet är avslutat.

Källor: AFP, AP, Reuters