Hoppa till huvudinnehåll

Akilovs advokat i slutplädering: Straffvärdet på gärningarna är fängelse på livstid

Den lastbil som användes i den förmodade terrorattacken förs bort.
Lastbilen som Rahmat Akilov använde i dådet på Drottninggatan. Den lastbil som användes i den förmodade terrorattacken förs bort. Bild: EPA/MAJA SUSLIN Sverige,Stockholm,Drottninggatan,terrorism,terrorattacker,Åhléns,Attentatet i Stockholm 2017

I Sverige är den över två månader långa rättegången mot den terroråtalade Rakhmat Akilov nu över i och med dagens slutpläderingar i Stockholms tingsrätt.

Akilovs advokat Johan Eriksson sade i sin slutplädering att Akilov kan få livstids straff för terrordådet på Drottningatan i Stockholm i april i fjol. Fem personer dödades i dådet.

– Oavsett om gärningen ska bedömas som terrorbrott eller dömas för de enskilda gärningarna, så får man nog påstå att straffvärdet för gärningarna är fängelse på livstid, konstaterade Eriksson.

Rahmat Akilov har i förhör erkänt att han utförde terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april år 2017
Rahmat Akilov i rättssalen. Arkivbild. Rahmat Akilov har i förhör erkänt att han utförde terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april år 2017 Bild: EPA-EFE/Fredrik Sandberg Stockholm,Sverige,Rahmat Akilov

Det enda som egentligen är oklart i rättegången mot Akilov är ifall dådet på Drottningatan var ett terrorbrott. Också storleken på skadestånden till dödsoffrens anhöriga debatterades under slutpläderingarna.

En av advokaterna till målsägandena i rättegången ansåg att offren för Anders Behring Breivik fick högre skadestånd än vanligt, och menade att Stockholms tingsrätt ska ta det i beaktande då ersättningarna fastställs.

Domen kungörs den 7 juni.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes