Hoppa till huvudinnehåll

Anrikt apotek sjöng sin svanesång - betjänade kunder i över hundra år

Farmaceuterna Bengt Mattila, Kristina Örnberg och Merja Rapeli bakom disken på Apotek Svanen.
Farmaceuterna Bengt Mattila, Kristina Örnberg och Merja Rapeli bakom disken på Apotek Svanen. Farmaceuterna Bengt Mattila, Kristina Örnberg och Merja Rapeli bakom disken på Apotek Svanen. Bild: Yle / Felicia Aminoff apotek,merja rapeli

På Lappviksgatan i Helsingfors har apoteket Svanen betjänat kunder sedan 1912. På valborgsmässoafton stängde apotekare Bengt Mattila dörrarna för gott. Det gick inte längre att få ekonomin att gå ihop.

Inne på Svanen ser det inte ut som på ett vanligt apotek. På de gamla trähyllorna står medicinflaskor av glas uppradade och man ser inte många av de moderna, färggranna förpackningar som läkemedel numera säljs i.

Bengt Mattila har gjort sitt bästa för att få kunderna att hitta fram.

- Jag har kämpat som ett lejon för att få synlighet och få kunderna att komma. Jag har vädjat till deras känslor och en del kommer längre ifrån för att stödja men det har inte räckt till.

Apoteket har gått på förlust i flera år. Enligt Mattila beror de ekonomiska problemen på att Svanens geografiska läge är dåligt.

- Har man fel läge så har man och det går inte att göra någonting åt det, säger Mattila.

Ett exempel på apoteksmemorabilia.
Ett exempel på apoteksmemorabilia. Bild: Yle / Felicia Aminoff apotek,apoteket svanen

Han har nu öppnat ett annat apotek för att få ekonomin att gå ihop och försökt göra om Svanen till ett filialapotek, men det har reglerna satt stopp för eftersom filialer bara kan öppnas där det råder brist på apoteksservice.

En av de kunder som tittar in under apotekets sista öppethållningsdag är Elisabeth Mether-Borgström.

- Jag har kommit till apoteket Svanen sedan urminnes tider nästan. Jag har skrivit en vers för att visa att vi sörjer att apoteket stänger.

Kunderna Elisabeth Mether-Bergström och Mikaela Sundholm besöker Apoteket Svanen under sista dagen.
Elisabeth Mether-Bergström och Mikela Sundhom var två av de kunder som kommit för att ta farväl av apoteket. Kunderna Elisabeth Mether-Bergström och Mikaela Sundholm besöker Apoteket Svanen under sista dagen. Bild: Yle / Felicia Aminoff Apoteket,kunder

Museiverket har hjälpt till med att försöka bevara Svanen, till exempel som ett apoteksmuseum.

- Men vi snubblar alltid på samma fråga som är finansieringen, säger Bengt Mattila.

Förhoppningen är nu att kunna bevara apotekets interiör även om någon annan verksamhet skulle flytta in i utrymmet.

Mattila tror inte att den traditionella interiören har skrämt iväg kunderna.

- Många är visuella och kommer ihåg hur förpackningen ser ut och då kan de kanske bli lite ställda när de kommer hit och är tvungna att prata med oss bakom disken. Men å andra sidan så får vi igång en dialog mellan oss och kunderna, säger Mattila.

Vad är din egen plan för framtiden?

- Nu har jag mer möjligheter att utveckla verksamheten på mitt andra apotek, men mitt intresse för apotekshistoria finns kvar. Kanske jag kan skriva någonting eller hålla några guidningar. Men min egentliga koppling till Svanen kommer nog att klippas av.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen