Hoppa till huvudinnehåll

Det blir ryskt ubåtsbesök i sommar igen - ubåten stävar genom nordiska vatten till Finska viken

Den ryska atomubåten Dmitry Donskoi kommer till Östersjön.
I fjol fick vi besök av ubåten Dmitrij Donskoj Den ryska atomubåten Dmitry Donskoi kommer till Östersjön. Bild: /All Over Press Rysslands flotta,ubåtar,stridsfartyg,TK-208 Dmitrij Donskoj,ubåt

En rysk atomubåt kommer igen i sommar att besöka Östersjön. Ubåten ska delta i en parad för marina farkoster i S:t Petersburg den 29 juli.

Ubåten är av typen Oscar ll och hör till Rysslands norra flotta. Dess systerfartyg Kursk förliste efter en explosion i Norra ishavet år 2000. 118 besättningsmän omkom.

Oscar ll-typens ubåt är försedd med två kärnreaktorer och den kan bestyckas med 24 kryssningsmissiler med lång räckvidd. Ubåten har en längd på 155 meter och en bredd på 18 meter.

Jätteubåt här i fjol

I fjol uppmärksammades den ryska ubåten Dmitrij Donskoj (TK-208) stort då hon färdades från sin hembas i staden Severodvinsk vid Vita havet över Barents hav och Nordsjön - för att slutligen nå Finska viken.

Dimitrij Donskoij
Ubåten färdades i ytläge Dimitrij Donskoij Bild: Norska kustbevakningen ubåtar

Hon färdades hela tiden i ytläge och till exempel vid Stora bält hade massor av folk samlats för att se världens största ubåt passera.

Norra flottan omfattar tre ubåtar av typen Oscar ll. De är Voronezj, Smolensk och Orjol. Det är inte klart vilken av dessa som deltar i paraden.

Totalt ska 40 örlogsfartyg delta i den årliga marina paraden i S:t Petersburg.