Hoppa till huvudinnehåll

Europol fick sin första kvinnliga chef - får kritik för sin roll i kampen mot terrorism

Catherine De Bolle var högsta polischef i Belgien innan hon utsågs till Euopols första kvinnliga chef
Catherine De Bolle var högsta polischef i Belgien innan hon utsågs till Euopols första kvinnliga chef Catherine De Bolle var högsta polischef i Belgien innan hon utsågs till Euopols första kvinnliga chef Bild: EPA/NICOLAS MAETERLINCK Europol,Belgien,Catherine De Bolle

Den europeiska polisbyrån Europol fick idag sin första kvinnliga chef, då den 48 åriga belgiskan Catherine De Bolle, inledde sitt arbete.

Valet av De Bolle har väckt en del kritik bland europeiska polismyndigheter, enligt webbsajten Politico Europe.
De Bolle var högsta polischef i Belgien innan hon gick över till Europol.

Hon har fått kritik eftersom hon bar högsta ansvaret för säkerheten då flera belgiska terrorister utförde attacker i Paris och i Bryssel år 2015.

Politico har talat med anonyma poliskällor i Europa och inom Europol, som oroar sig för hennes effektivitet och möjligheter att samordna den internationella kampen mot terrorism, vilket numera är Europols viktigaste uppgift, vid sidan av internationell brottslighet.

Den belgiska polisen har har fått omfattande kritik bland annat för ineffektivt samarbete och bristande transparens i sina kontakter med myndigheter i andra europeiska länder.

I sitt nya arbete bär De Bolle ansvaret för Europols kontakter med polisen i EU:s 27 medlemsländer och med underrättelsetjänster världen över.

Europolin päärakennus Haagissa Hollannissa.
Europols högkvarter i Haag i Nederländerna Europolin päärakennus Haagissa Hollannissa. Bild: Yle, Ghadi Boustani Europol

"Tål inte kritik"

- Hon misslyckades med att att koordinera Belgiens polis, så man undrar hur hon kan göra ett bättre jobb på alleuropeisk nivå, säger en anonym säkerhetsanalytiker till Politico.

- Hon tål inte kritiska röster och det är ett handikapp, hävdar den anonyma källan

De Bolle avvisar kritiken och säger att även andra europeiska polismyndigheter i till exempel Tyskland, Frankrike och Storbritannien har misslyckats med att förhindra attacker.

- Om det är ett misslyckande att ett terrordåd har utförts, så finns det många andra länder och myndigheter som också har misslyckats med att motarbeta terrorism, säger De Bolle.

- Och inte bara i Europa, utan även USA där till exempel FBI intervjuade gärningsmannen i Orlando två gånger före terrordådet, den ena gången endast en vecka före attacken, tillägger De Bolle

Hon försäkrar också att den belgiska polisen har varit snabb och effektiv i sitt arbete.

Catherine De Bolle efterträder Rob Wainwright, som tidigare arbetade vid Storbritannien inre underrättelsetjönst MI5.

Källa: Politico Europe

Läs också