Hoppa till huvudinnehåll

Förstamajdemonstrationen i Paris urartade – uppemot 300 greps

Vandaliserade bilar och motorcyklar under förstamajdemonstrationen i Paris.
Vandaliserade bilar och motorcyklar under förstamajdemonstrationen i Paris. Vandaliserade bilar och motorcyklar under förstamajdemonstrationen i Paris. Bild: AFP / Lehtikuva första maj,Paris,vandalism

I Paris urartade den stora fackledda förstamajdemonstrationen igår när den kapades av hundratals maskerade anarkister.

Sent på tisdag kväll uppgav polisen i Paris att 102 personer fortfarande satt kvar i häkte av de totalt 276 ungdomar som gripits under dagens lopp.

I det skedet hade 31 affärslokaler vandaliserats, två av dem stuckits i brand, 6 fordon bränts upp och 10 andra skadats, uppgav polisen.

Bara några enstaka människor skadades lindrigt.

Maskerade demonstranter i en McDonalds-restaurang nära järnvägsstationen Paris-Austerlitz.
Maskerade demonstranter i en McDonalds-restaurang nära järnvägsstationen Paris-Austerlitz. Maskerade demonstranter i en McDonalds-restaurang nära järnvägsstationen Paris-Austerlitz. Bild: AFP / Lehtikuva Paris,första maj,vandalism

Polisen använde både tårgas och vattenkanoner för att skingra de uppskattningsvis 1 200 personer som skapade upplopp.

Polisen i Paris använde tårgas för att skingra demonstranter.
Polisen i Paris använde tårgas för att skingra demonstranter. Bild: EPA-EFE/Christophe Petit Tesson Paris,första maj,kravaller

- Vi är trötta på det här kapitalistiska systemet som förstör allting och på polisens brutala metoder mot alla som försöker motsätta sig systemet, sade en 19-årig student som drabbade samman med polisen, till nyhetsbyrån AFP.

Scenerna av upplopp och förstörelse överskuggade delvis den fredliga förstamajdemonstrationen där det deltog omkring 20 000 människor enligt polisen, kring 55 000 enligt arrangörerna.

Den fredliga delen av förstamajdemonstrationen i Paris 1.5.2018.
Den fredliga delen av förstamajdemonstrationen i Paris 1.5.2018. Bild: EPA-EFE/YOAN VALAT Paris,första maj,demonstration

Enligt myndigheternas uppskattningar deltog omkring 143 000 personer i förstamajdemonstrationer runt om i Frankrike.

Många av slagorden och banderollerna riktade sig mot president Emmanuel Macron och de olika reformer som planeras inom den offentliga sektorn.

Källor: AFP, Reuters

Läs mera:

50 år sedan majrevolten: "Ilskan är åter stor i Frankrike"

Det har gått 50 år sedan den samhällsomvälvande revolten i Frankrike 1968. I morgon på 1 maj förmodas demonstrationstågen bli många och locka mycket folk. Missnöjet är för tillfället stort i Frankrike.