Hoppa till huvudinnehåll

Havets hus något försenat – invigning före midsommar

Exteriörbild på Havets hus som ska byggas i Korsholm.
Arkitektbyråns exteriörbild på Havets hus. Exteriörbild på Havets hus som ska byggas i Korsholm. Bild: Arkitektbyrå Ardok & Holm Ab. havets hus,Korsholm,byggnadslov,arkitektur,Österbotten

Bygget av Havets hus vid Replotbron i Korsholm är försenat, men man hoppas ändå inviga huset före midsommar. Trots förseningen har man hållit sig ganska bra inom budgeten.

Byggandet av Havets hus är på slutrakan, berättar styrelseordförande för Fastighets Ab Havets Hus, Erik Sjöberg.

- På fredag ska vi gå igenom en lista över vad som ännu behöver göras och den är ungefär tio punkter lång, säger Sjöberg.

Ursprungligen skulle huset stå redo att tas i bruk i slutet av april. Sjöberg berättar att fördröjningen delvis berodde på en felaktig fönsterleverans och delvis för att det är ett litet hus med mycket teknik.

- All teknik är i det tekniska utrymmet och där kan man inte vara fler än en eller två personer i gången för att jobba. Egentligen borde det vara fler som jobbar där, men nu har man varit tvungen att jobba i tur efter varandra.

Budgeten har hållit

Trots fördröjningarna har budgeten hållits ganska bra, berättar Sjöberg.

- Budgeten var 801 000 euro med en reservation på 10 procent för oväntade utgifter, alltså ungefär 80 000. Av det har vi nu använt ungefär 25 000 och nu är vi så i slutskedet att det inte kommer några större saker.

Sjöberg är nöjd över hur huset tagit form och hoppas förstås att nybygget ska locka ut fler människor i sommar.

- Det är förstås väldigt väderberoende, men blir det en vanlig sommar så väntar vi betydligt fler besökare nu när vi har något nytt där.

Enligt Sjöberg ska huset vara klart för inflyttning i mitten av maj och invigning blir det den 15 juni.

 • Många västnyländska företag riskerar gå omkull

  Nästan alla företag räknar med minskad omsättning

  Permitteringar, uppsägningar och konkurser är att vänta i Västnyland. Det visar en snabb undersökning som Västra Nylands handelskammare gjorde på måndagen (30.3) bland medlemsföretagen om hur coronaviruset påverkar verksamheten.

 • Jukolakavlen arrangeras inte i sommar – enorm ekonomisk smäll för orienteringsförbundet

  Napapiiri-Jukola arrangeras i juni 2021 i stället.

  Jukolakavlen som skulle gå av stapeln i Rovaniemi i sommar blir inte av. Orienteringsklassikern flyttas fram till sommaren 2021. För förbundet betyder det hundratusentals euro i inkomstförluster. Samtidigt betyder det att bland annat Borgå får vänta ytterligare ett år på att för första gången stå värd för Finlands största idrottsevenemang.

 • Kämpa och samtidigt vara rädd - vårdpersonal förbereder sig för den påförda arbetsplikten

  Ryker semestern när den påförda arbetsplikten tillämpas.

  Den beredskapslag som är i kraft till 13 april ger myndigheterna mandat att tvångsinkalla personer med vårdutbildning i åldern 18-67 år. Det finns osäkerhet om vad arbetsplikten i detalj innebär. Hoppas arbetsgivare känner ansvar, fast det mesta nu tycks vara tillåtet, säger vårdfacket Tehys representant i Jakbostadsnejden.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten