Hoppa till huvudinnehåll

Hon lämnade landsvägen för skogsstigen - Ida Kronholm från Jakobstad hittade lugnet i traillöpningen

Elin Skagersten-Ström och Ida Kronholm springer i skogen.
Att löpa i skogen passar bra för nybörjare, tycker traillöparen Ida Kronholm som visar Elin Skagersten-Ström hur det går till. Elin Skagersten-Ström och Ida Kronholm springer i skogen. Bild: Yle/Esa Saari Strömsö (tv-program),stiglöpning,ida kronholm

- Det här är så kravlöst, säger Ida Kronholm under en löptur i skogen. Skogen är alltid det ställe där jag laddar, tankar och tömmer hjärnan.

- Alla de år jag sprungit har jag sprungit genom glädje och sorg, genom livets alla toppar och dalar. Skogen är den plats där jag alltid landar till slut.

Ida Kronholm från Jakobstad är den drivande kraften som tagit traillöpningen till Finland. Hon har startat träningsgrupper i hela landet där allt från nybörjare till erfarna löpare är välkomna att prova på traillöpning.

Löpning för nybörjare

Traillöpning är definitivt inte något som bara passar den som gillar extremsport. Tvärtom är det bra löpning för nybörjare.

- När man springer trail är underlaget mycket mjukare om man har haft krångel med lederna. Filosofin kring löpningen är helt annorlunda. I vanlig löpning är man mera fokuserad på hur snabbt och långt man springer. När man springer trail kan man bara sticka ut på en njutningstur och lämna klockan hemma, säger Kronholm.

Närbild av fötter med gymnastikskor som pringer på en skogsstig med lite snö på.
En mjuk skogsstig är ett skonsamt träningsunderlag. Närbild av fötter med gymnastikskor som pringer på en skogsstig med lite snö på. Bild: Esa Saari / Yle stiglöpning,löpning,motion,friluftsliv,friluftsmotion,välmående,Strömsö (tv-program),Gymnastiksko

- Kommer man till ett fint ställe så kan man ta en paus, äta sin choklad, dricka lite vatten och ta det lugnt, innan man springer vidare. Det handlar mera om upplevelselöpning.

Dra till skogs med Yle

Skogen är den plats där vi finländare helst motionerar. Många springer i skogen helt ovetandes om att det har ett namn eller att det är en tävlingsform.

Nu kan vem som helst prova på traillöpning tillsammans med Yle. I år ordnar vi en traillöpningsturné genom våra nationalparker i samarbete med Forststyrelsen. Vill också du vara med hittar du turnéprogrammet här.

Både nybörjare och erfarna löpare är välkomna att delta i loppen. Det finns både kortare och längre distanser att välja bland. Har man inte möjlighet att delta i ett lopp kan man ladda ner en karta över nationalparken och springa när det passar en själv.

Enkelt att börja springa

Egentligen är det bara att dra på sig bekväma kläder och träningsskor och ta en skogsstig eller ett parkstråk närheten för att testa traillöpning.

Vill du veta lite mera om hur man ska tänka kring löpteknik och lämplig utrustning har vi sammanställt en liten traillöpningsguide. Håll koll på hashtaggen #vidrartillskogs eller #mennäänmetsään för mera inspiration och löpglädje.

Traillöparen Ida Kronholm springer i skogen tillsammans med Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström.
Traillöparen Ida Kronholm springer i skogen tillsammans med Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström. Bild: Esa Saari / Yle stiglöpning,löpning,friluftsliv,friluftsmotion,hälsa,välmående,Strömsö (tv-program)

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

 • Camilla Forsén-Ström

  Camilla Forsén-Ström

  Konstexpert
 • Elin Skagersten-Ström.

  Elin Skagersten-Ström

  Redaktör

  Programledare för Strömsö.

 • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

  Jonas Sundström

  Programvärd och redaktör

  Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

 • Jim Björni

  Jim Björni

  Redaktör
 • Lee Esselström

  Lee Esselström

  Redaktör

  Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

 • Owe Salmela.

  Owe Salmela

  Florist
 • Örtexpert Alexandra De Paoli

  Alexandra De Paoli

  Örtterapeut

  Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

 • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

  Anders Samuelsson

  Kock

  Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

Nyligen publicerat - Strömsö

 • 1:a veckans recept – Vegval

  Era bästa vegetariska vardagsrätter.

  Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

 • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

  Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

  Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

 • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

  Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

  Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

 • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

  Använd hela blomkålen på två nya sätt.

  Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.

 • Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar

  Krisp förenas med krämighet i matklassiker

  Bakad sötpotatis med kikärtsröra och valnötsbullar Eftersom jag är vegan ville jag utveckla det klassiska receptet på ugnsbakad potatis (i mitt fall sötpotatis). Jag ville också experimentera med nötter i matlagningen och utvecklade därför receptet på valnötsbullarna som är ett gott och lite krispigt tillbehör till den bakade bataten.

 • Kantarellfylld cannelloni ger variation till höstens svampmiddagar

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Kantarellfylld cannelloni Jag är intresserad av det italienska köket. I den här rätten har jag försökt kombinera finländsk höst med det italienska köket. Jag har stött på fördomar om att vegetarisk mat handlar om torra grönsaksbiffar. Testa kantarellcanneloni så blir du överrraskad. Du kan byta ut svampen mot annan lämplig svamp t.ex. karl-johan.

 • La Bélle’s bönbiffar med citronröra

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Enbart bönbiffar på tallriken kan kännas lite väl färglöst. Jag ville göra en färggrann rätt med saftiga bönbiffar och lite hetta, samt färgsatta korngryn. Mynta, basilika och citron tycker jag ger friskhet och passar bra i en yoghurtsås.

 • Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm

  xxx

  Saftiga härkisrödbetsbiffar med potatis och fetaostkräm Jag tycker att rödbeta är en fantastisk ingrediens och ville bygga en rätt med höstliga färger. Ett klassiskt tillbehör till rödbeta är fetaostkräm. Jag gillar att lägga till syrlighet i fetaostkrämen med saften av någon citrusfrukt. Lite zest är alltid trevligt att dekorera med.

 • Spenatcurry med halloumi - färgglad vardagsmat

  Framtidens kockar deltar i Strömsös kampanj Vegval.

  Spenatcurry med halloumi Jag tycker att halloumi eller någon annan ost som kan stekas eller grillas är ett bra alternativ i vegetarisk mat. Här får osten sällskap av en smakrik currysås och en biff på quinoa- och kikärtsmix.