Hoppa till huvudinnehåll

Hon lämnade landsvägen för skogsstigen - Ida Kronholm från Jakobstad hittade lugnet i traillöpningen

Elin Skagersten-Ström och Ida Kronholm springer i skogen.
Att löpa i skogen passar bra för nybörjare, tycker traillöparen Ida Kronholm som visar Elin Skagersten-Ström hur det går till. Elin Skagersten-Ström och Ida Kronholm springer i skogen. Bild: Yle/Esa Saari Strömsö,stiglöpning,ida kronholm

- Det här är så kravlöst, säger Ida Kronholm under en löptur i skogen. Skogen är alltid det ställe där jag laddar, tankar och tömmer hjärnan.

- Alla de år jag sprungit har jag sprungit genom glädje och sorg, genom livets alla toppar och dalar. Skogen är den plats där jag alltid landar till slut.

Ida Kronholm från Jakobstad är den drivande kraften som tagit traillöpningen till Finland. Hon har startat träningsgrupper i hela landet där allt från nybörjare till erfarna löpare är välkomna att prova på traillöpning.

Löpning för nybörjare

Traillöpning är definitivt inte något som bara passar den som gillar extremsport. Tvärtom är det bra löpning för nybörjare.

- När man springer trail är underlaget mycket mjukare om man har haft krångel med lederna. Filosofin kring löpningen är helt annorlunda. I vanlig löpning är man mera fokuserad på hur snabbt och långt man springer. När man springer trail kan man bara sticka ut på en njutningstur och lämna klockan hemma, säger Kronholm.

Närbild av fötter med gymnastikskor som pringer på en skogsstig med lite snö på.
En mjuk skogsstig är ett skonsamt träningsunderlag. Närbild av fötter med gymnastikskor som pringer på en skogsstig med lite snö på. Bild: Esa Saari / Yle stiglöpning,löpning,motion,friluftsliv,friluftsmotion,välfärd,Strömsö,Gymnastiksko

- Kommer man till ett fint ställe så kan man ta en paus, äta sin choklad, dricka lite vatten och ta det lugnt, innan man springer vidare. Det handlar mera om upplevelselöpning.

Dra till skogs med Yle

Skogen är den plats där vi finländare helst motionerar. Många springer i skogen helt ovetandes om att det har ett namn eller att det är en tävlingsform.

Nu kan vem som helst prova på traillöpning tillsammans med Yle. I år ordnar vi en traillöpningsturné genom våra nationalparker i samarbete med Forststyrelsen. Vill också du vara med hittar du turnéprogrammet här.

Både nybörjare och erfarna löpare är välkomna att delta i loppen. Det finns både kortare och längre distanser att välja bland. Har man inte möjlighet att delta i ett lopp kan man ladda ner en karta över nationalparken och springa när det passar en själv.

Enkelt att börja springa

Egentligen är det bara att dra på sig bekväma kläder och träningsskor och ta en skogsstig eller ett parkstråk närheten för att testa traillöpning.

Vill du veta lite mera om hur man ska tänka kring löpteknik och lämplig utrustning har vi sammanställt en liten traillöpningsguide. Håll koll på hashtaggen #vidrartillskogs eller #mennäänmetsään för mera inspiration och löpglädje.

Traillöparen Ida Kronholm springer i skogen tillsammans med Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström.
Traillöparen Ida Kronholm springer i skogen tillsammans med Strömsös programledare Elin Skagersten-Ström. Bild: Esa Saari / Yle stiglöpning,löpning,friluftsliv,friluftsmotion,hälsa,välfärd,Strömsö