Hoppa till huvudinnehåll

Instagram sätter stopp för mobbare - kränkande inlägg filtreras automatiskt bort

Instragram-ikon på en mobilskärm
Instragram-ikon på en mobilskärm Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION Instagram

Det Facebookägda sociala mediet Instagram har tagit i bruk ett antimobbningsfilter. Bolagets vd Kevin Systrom meddelade om saken på företagets webbplats på första maj.

Tjänsten tar automatiskt bort kommentarer som är avsedda att trakassera eller uppröra människor. Systrom säger att bolaget inte tolererar mobbning (text på engelska).

I fjol tog det sociala mediet i bruk ett filter som automatiskt tar bort giftiga och splittrande kommentarer, i synnerhet om de är riktade mot utsatta grupper.

Det nya verktyget filtrerar bort kommentarer som innehåller angrepp mot en persons utseende eller karaktär eller hot mot personen.

Instagram kommer att granska användare som upprepade gånger publicerar kommentarer som har blivit filtrerade. Konton som bryter mot reglerna kan stängas ner.

Sociala medier har kritiserats för att vara dåliga på att ta bekämpa hatretorik och mobbning. En brittisk studie (New York Times) från 2017 visade att 42 procent av användarna på Instagram hade blivit mobbade på Instagram. Studien omfattade över 10 000 ungdomar i åldern 12 till 20 år.

Instagrams filter använder sig av en algoritm som har tagits fram av Facebook och som använder sig av maskininlärning. Innan algoritmen skapades hade en grupp människor i uppgift att granska kommentarer och sortera dem i tre kategorier: mobbning, rasism och sexuella trakasserier.

Instagram används till att dela bilder, video och text.