Hoppa till huvudinnehåll

Oppositionsledaren Pasjinian i Armenien har alla partiers stöd för att bli premiärminister – utropar slut på strejkerna

Protester i Armeninens huvudstad Jerevan.
Oppositionen har protesterat och strejkat under onsdagen i Jerevan. Protester i Armeninens huvudstad Jerevan. Bild: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE Armenien

Armenska oppositionsledaren Nikol Pasjinian utropar ett slut på den generalstrejk han uppmanade till i går efter att det regerande republikanpartiet indikerade att de är redo att stöda att Pasjinian väljs till statsminister.

Största delen av Armeninen har varit lamslaget under onsdagen av generalstrejken som Pasjinian utropade efter att han som enda kandidat inte blev vald till premiärminister i tisdags.

Då var det armeiska republikanpartiet som satte stopp för valet av premiärminister eftersom de har majoritet i parlamentet.

Nikol Pasjinjan
Nikol Pasjinian uppmanar demonstranterna att gå hem. Nikol Pasjinjan Bild: Zurab Kurtsikidze / EPA Nikol Pashinyan,Armenien,opposition

Till exempel huvudstaden Jerevan lamslogs idag av strejker och tiotusentals demonstranter som blockerade gator och stoppade kollektivtrafiken.

Nikol Pasjinian har lett protester mot regeringen som tvingade den tidigare presidenten Serzj Sargsian att lämna makten efter tio år i presidentämbetet.

Sargisian ville bli vald till premiärminister efter sina tio år som president.

Tidigare hade en lag som gav premiärministern större maktbefogenheter godkänts i en kritiserad folkomröstning, och då Sargsian ville klamra sig vid makten fick folket nog och inledde sina omfattande protester.

Källa: BBC, AFP, Reuters, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes