Hoppa till huvudinnehåll

Baskiska terrorgruppen ETA upplöser sig självt – många sår blöder ännu

ETA upplöser sig självt
ETA upplöser sig självt Bild: AFP / Lehtikuva Spanien,Baskien,Euskadi ta Askatasuna

Den baskiska terrorgruppen ETA har upplöst sig självt – efter närmare 50 år av både väpnad och politisk kamp för ett självständigt Baskien. Många spanjorer är lättade. Andra förhåller sig skeptiskt och misstänker att våldet ingalunda tar slut här.

Över 800 dödsoffer

ETA tog livet av över 800 människor mellan åren 1968 och 2010. Ett år efter slutet på denna blodiga tid deklarerade ETA permanent vapenvila.

Baskien
Vapenvila deklarerades år 2011 efter att ETA hade satt skräck i befolkningen. De flesta dödsoffren fanns i Baskien och grannregionen Navarra Baskien Bild: Javier Etxezarreta / EPA Spanien,Baskien,basker,separatiströrelse

Trots sju år av nedlagda vapen är såren ännu så djupa att många inte vill – eller kan – förlåta.

Av dödsoffren var över hälften poliser eller vakter av olika slag. 58 av de dödade var businessmän och 39 var politiker. Resten av dödsoffren var alldeles vanliga människor, som bara råkade vara på fel ställe vid fel tidpunkt.

Fortfarande blödande sår

Närmare 400 av dödsfallen har inte blivit ordentligt – eller alls – utredda. De anhörigas lidande är på inget sätt slut.

När ETA vädjar om att folk ska låta såren läkas får de ofta till svar att ingen försoning är i sikte så länge fallen inte utreds.

Rättvisa åt alla – smutsbyket måste tvättas

Daniel Portero
Daniel Portero Daniel Portero Bild: EPA PHOTO EFE/RAFAEL DIAZ/lf-ms Spanien,Baskien,Dignidad y Justicia

– ETA är kvar så länge alla inte har fått rättvisa, säger Daniel Portero, som är ordförande för den oberoende rörelsen Dignidad y Justicia (Värdighet och Rättvisa).

Rörelsen kräver att den spanska staten fortsätter utredningsarbetet med sådana fall som redan har lagts ner.

Spanska staten anklagas för omfattande tortyr

Den spanska staten har också all anledning att se sig i spegeln beträffande hur man under decennier har försökt bekämpa ETA – med minst sagt tvivelaktiga metoder.

En stor del av det indirekt statliga dödandet utfördes av illegalt beväpnade paramilitära GAL-trupper, Grupos Antiterroristas de Liberación (De antiterroristiska frihetsgrupperna).

Polisen inspekterar läget efter ett bombdåd år 2007 i Durango i Baskien
Polisen inspekterar läget efter ett bombdåd år 2007 i Durango i Baskien Polisen inspekterar läget efter ett bombdåd år 2007 i Durango i Baskien Bild: AFP / Lehtikuva Guardia Civil,Baskien,Spanien

GAL-trupperna gjorde sig under 80-talet skyldiga till kidnappningar, tortyr och mord på misstänkta ETA-medlemmar.

En rapport, beställd av den baskiska regeringen i fjol, dokumenterar över 4 000 fall av tortyr utförd av spanska säkerhetsstyrkor mot ETA-medlemmar och sådana som misstänktes för att ha ETA-kopplingar.

Endast 20 av de här tortyrfallen har lett till domar i rättsväsendet.

Många ETA-medlemmar fängslade

Den spanska staten håller också närmare 250 ETA-medlemmar i fängelse som ett resultat av sin så kallade spridningspolitik.

Fångarna får sällan – om någonsin – träffa sina anhöriga. På detta sätt bestraffas också oskyldiga familjemedlemmar för gamla ETA-synder.

Det autonoma Baskien i dag – en välmående region

Dagens Baskien är den av Spaniens totalt 17 regioner som har mest omfattande autonomi. Baskien har till exempel eget polisväsende och eget utbildningssystem.

Den baskiska ekonomin är i spansk toppklass samtidigt som arbetslösheten hör till de lägsta.

Skattesystemet mellan Madrid och Baskien beskrivs ibland till och med som det mest generösa skattearrangemanget bland alla autonoma områden i Europa.

Förebild för katalanska separatister

De ekonomiska banden till Madrid fungerar på många sätt som förebild för de självständighetssträvande katalanerna. De frågar sig ofta varför baskerna får bestämma om en så mycket större andel av skattemedlen än vad katalanerna får.

Bilbaon Guggenheim-museo
Guggenheimmuséet i Bilbao Bilbaon Guggenheim-museo Bild: Andrea Ciambra

I Katalonien vill ungefär halva befolkningen uppnå självständighet. I Baskien ligger motsvarande siffra bara kring 15 procent.

Den baskiska välfärden är inte ETA:s förtjänst

ETA och kretsarna kring rörelsen anser naturligtvis att det välfungerande Baskien är en fjäder i hatten för dem själva.

Deras motståndare anser å andra sidan att välmågan i Baskien inte är ETA:s förtjänst.

– Det är naturligtvis bra att dödandet tar slut, men jag tänker på inga villkor tacka ETA. De har inte uppnått någonting utom att så skräck och sorg omkring sig, säger Teresa Diaz Bada.

Första dödsoffret för ETA inom baskiska polisen

Hennes far Carlos Diaz Arcocha var polis och dödades av ETA år 1985 i ett bilbombsattentat.

Ännu i dag – 33 år efter mordet – är Diaz Bada bitter på ETA. Hon är helt övertygad om att ETA inte har åstadkommit något av värde.

– Alla dessa år av terrorism – de var till absolut ingen nytta, säger Diaz Bada.

Många håller med henne och anser att grunden för Baskiens regionala autonomi lades i den spanska grundlagsreformen år 1978.

Lättnad men också förbittring – halvhjärtade ursäkter hjälper föga

I Spanien och framförallt i Baskien är det med rätt motstridiga känslor som folk har tagit emot budet om upplösningen av ETA.

Det hjälpte föga att ETA för en tid sedan bad om ursäkt för vad terrorgruppen har ställt till med.

Många ansåg att ursäkten var minst sagt halvhjärtad. Folk läste också in ett slags urskuldande i ETA:s ursäkt – som om rörelsen fortfarande förfäktade synen att medlemmar av polisen och säkerhetsstyrkorna var legitima måltavlor.

Samtidigt anser många att också den spanska staten borde be om ursäkt för hur de agerade i sin kamp mot ETA – för all tortyr och allt dödande också i mer eller mindre direkt statlig form.

Baskien
Baskien Bild: Yle Baskien,kartor

Den baskiska konflikten kvarstår

Trots att en era nu ser ut att vara slut i och med att ETA förpassas till historien så består nog Baskiens konflikt med Spanien.

Ett liknande problem – men i mindre utsträckning – finns i de delar av de baskiska områdena som är belägna i sydvästra Frankrike.

Den baskiska konflikten går alltså inte i graven med ETA – men å andra sidan så uppstod den inte heller med ETA. Den är betydligt äldre än så.

Källor: BBC, Reuters, El Mundo, El Pais

ETA (Euskadi ta Askatasuna)

  • Förkortning för det baskiska uttrycket Euskadi ta Askatasuna (Baskerlandet och friheten).
  • ETA bildades 1959 av några studenter och hade från början ganska stort stöd bland befolkningen i Baskien. På den tiden utsattes baskerna för ett hårt förtryck av den spanska regeringen, men numera är regionen delvis autonom.
  • Använde sig av vapen och terror för att regionen Baskien skulle bli självständig från Spanien.
  • Ville att de baskiska områdena i Spanien och Frankrike skulle bli ett land, och ansåg att baskerna förtrycktes av de spanska myndigheterna.
  • Kidnappade och mördade politiker och militärer, och sprängde bomber. Också många civila dödades.
  • De spanska myndigheterna motarbetade kraftigt ETA både direkt och indirekt via paramilitära styrkor.
  • På senare år har stödet för organisationen minskat, och människor har ordnat stora demonstrationer för att ETA ska sluta med sina terrordåd.
  • I januari 2011 meddelade ETA att man ville ha fred med den spanska regeringen och att våldsamheterna skulle upphöra.
  • I maj 2018 upphörde ETA helt.

Källa: Nationalencyklopedin

Läs också