Hoppa till huvudinnehåll

Dopningssnaran kring kenyansk friidrott dras åt – OS-mästare testade positivt

Asbel Kiprop, VM 2015.
Asbel Kiprop beskylls för dopning. Asbel Kiprop, VM 2015. Bild: imago/Schreyer/All Over Press Asbel Kiprop

Den trefaldiga världsmästaren Asbel Kiprop är den senaste kenyanska friidrottaren att omgärdas av dopningsmisstankar. Själv förnekar han anklagelserna, men bevisen mot Kenya hopar sig.

Asbel Kiprop, 28, har enligt tidningen Daily Mail testat positivt för dopning. 1500 meters-löparen, som har ett OS-guld (2008) och tre VM-guld (2011, 2013, 2015) på meritlistan, förnekar uppgifterna.

Provet ska ta tagits i samband med träning och visat spår av bloddopningen Epo. Varken den internationella antidopningsbyrån Wada eller de kenyanska och internationella friidrottsförbunden har bekräftat nyheten.

– Jag hoppas kunna bevisa att jag på alla sätt är en helt ren idrottare, säger Kiprop enligt nyhetsbyrån AP.

– Jag har stått i frontlinjen när det gäller Kenyas kamp mot dopning. Jag skulle inte vilja kasta bort allt jag arbetat för.

Tyvärr ser det ut som om det förekommer systematisk dopning i Kenya― Jorma Kemppainen

Detta är inte den första dopningsskuggan som blåser in över Kenyas stora friidrottsframgångar. Under de sex senaste åren har nästan 50 kenyanska friidrottare åkt fast för dopning och Kenya har hotats stängas av från internationell friidrott.

– Wada anser att Kenya sopar dopningen under mattan. Nu måste kenyanska friidrottsförbundet, antidopningsbyrån och staten omedelbart ta itu med den här frågan, sade olympiska kommitténs ordförande Kipchoge Keino redan för några år sedan.

Jorma Kemppainen, som är träningschef på Finlands friidrottsförbund, säger i MTV Sports intervju att Kenya tagit steg i en renare riktning, men det finns fortfarande tydliga brister i antidopningsarbetet.

– Tyvärr ser det ut som om det förekommer systematisk dopning i Kenya. Så pass många har de positiva proven varit att de inte kan handla om enskilda fall, säger Kemppainen till MTV.

Läs också