Hoppa till huvudinnehåll

Fia sjunger Mamma Mia och Fröken Finland bär Crocs – Optimas vårutställning har öppnat

Välkomsthälsning till vernissage i café Rongo i Borgå.
Det utropades skål och "halleluja" när gästerna välkomnades på vernissagen. Välkomsthälsning till vernissage i café Rongo i Borgå. Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,optima telma

Stämningen är uppslupen och aningen nervös när utställningen Fröknar och herrar öppnar i Café Rongo i Borgå. Åtta studerande vid Optima Telma ställer ut marionettdockor och leransikten. Fröken Finland är också här.

Konstnärerna sitter vid små bord tillsammans med vänner och släktingar. Personalen delar ut apelsin- och äppelsaft som toppas med tilltugg i nätta skålar.

Det är första gången Optima och Borgå konstskola ordnar sin vårutställning på annat håll än i yrkesutbildningens eller konstskolans lokaler.

Samarbetet mellan Optima och Borgå konstskola har pågått i åtta år. En gång i veckan har de åtta konstnärerna deltagit i undervisningen under ledning av bildkonstnären Tiina Kolehmainen.

Konstnärerna heter Kjell Bergström, Miska Knuters, Casper Ögård, Anton Johansson, Tobias Carlsen, Torbjörn Törnroos och Mette Strömberg.

Lerporträtt av en blond flicka
Fia sjunger helst Abbasånger. Lerporträtt av en blond flicka Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,mette strömberg
Mette Strömberg studerar vid Optima Telma i Borgå.
Mette Strömberg med Fia i bakgrunden. Mette Strömberg studerar vid Optima Telma i Borgå. Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,mette strömberg

Strömbergs leransiktsporträtt föreställer en blond flicka med cykelhjälm.

– Hon heter Fia. Hon är 20 år och bor i Borgå. Hon har en pojkvän och en ljus katt som heter Lotta. Hon tycker om musik och att sjunga. Fia är sångerska och sjunger gärna sången Mamma Mia, berättar Mette Strömberg.

Fröknar och herrar är en fortsättning på fjolårets Finland 100-årsjubileum. Då gjordes dockan Fröken Finland som ett grupparbete.

– Gruppen valde kläder och sådant som de tyckte passar en fröken Finland. Sen tog de allt med sig till konstskolan och jobbade med Tiina för att skapa henne, säger Optimas teamledare Petra Kaske.

Fröken Finland tolkad av en grupp Optimas studerande.
Fröken Finland med handväska. Fröken Finland tolkad av en grupp Optimas studerande. Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,Fröken Finland

– Jag försökte säga att hon också kan ha lite brunare ansikte och svart hår, men hon blev en riktig Elovenaflicka med ljust hår. Så här ser våra ungdomar fröken Finland, säger läraren Tiina Kolehmainen.

– Men Crocs-sandalerna är nutid och passar en modern kvinna, skrattar Kaske.

Fröken Finlands gröna crocs-sandaler.
En modern fröken bär Crocs-sandaler. Fröken Finlands gröna crocs-sandaler. Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,Crocs-sandaler,Fröken Finland

Återvinning är en röd tråd som går genom alla arbeten även i år. Kläder, rekvisita och material är från lopptorg, egna garderober och konstskolan.

Fjorton verk av kartong och lera

Utställningen Fröknar och herrar visar sammanlagt fjorton verk. Det är färgglada sprattlande marionettdockor och självporträtt i lera.

I fönstret står en rad statyetter i silver och guld, vilka för tankarna till Oscarsgalan.

– Stayetterna i guld och silver som står i det ena fönstret var egentligen torkade lerarbeten som skulle slängas bort. Men så fick Tiina och konstnärerna en fix idé och målade dem, berättar konstskolans rektor Leena Stolzmann, som öppnade vårens utställning.

En hemlagad Oscarsstatyett i lera.
Oscarsstatyett i lera. En hemlagad Oscarsstatyett i lera. Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,borgå konstskola

Optima prisbelönad utbildare

Optima är en samkommun som ansvarar för specialyrkesutbildningen i Svenskfinland och erbjuder olika former av tjänster för arbetslivet.

Optima har rankats som Finlands bästa yrkesutbildare av Undervisnings- och kulturministeriet sammanlagt åtta gånger.

En studerande kan gå mellan ett och tre år vid Optima Telma i Borgå. De yngsta ungdoms- och vuxenstuderandena är 16 år, de äldsta drygt 50.

Petra Kaske och Tiina Kolehmainen
Petra Kaske och Tiina Kolehmainen på vernissage. Petra Kaske och Tiina Kolehmainen Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,borgå konstskola

Målet med studierna vid Optima är att skapa ett så självständigt liv som möjligt för att också öka chanserna att få arbete.

– Vi jobbar med de här vuxenlivsfärdigheterna på individuell nivå. Vi bygger upp studierna med individuella läroplaner och studiestigar för att se vilka färdigheter ungdomarna behöver i vuxenlivet. Målet är att de sedan jobbar på en arbetsplats. När studierna avslutats har man framtiden tryggad, säger Kaske.

I Borgå konstskola har studerandena lärt sig att jobba med grundtekniker. De har tecknat, målat och jobbat tredimensionellt. Konststudierna är en liten, men mycket viktig del av helheten, säger teamledare Petra Kaske.

– Det skulle vara trevligt om alla ungdomar under studietiden skulle få uppleva en vernissage en gång, och det har vi nog lyckats med.

Pappa Roger av Casper Ögård.
Sjömannen Roger har tre barn, två kaniner, en hund och tycker om choco. Pappa Roger av Casper Ögård. Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,casper ögård

Konsten är ett verktyg genom vilket studerandena har lärt sig att uttrycka sig själv, men också tänja på tålamodet och avsluta påbörjade arbeten.

– Det är en lång process att skapa någonting och att förstå att det inte är färdigt efter det första strecket, säger Kaske.

– Vi tar pauser och det halvfärdiga arbetet tas fram senare även om studerandena säger att det är färdigt och inte vill göra någonting med det mera. Efter två veckor tar man fram arbetet igen och försöker fortsätta, säger lärare Tiina Kolehmainen.

Tiina Kolehmainen med sprattelgubbe i kartong.
Tiina Kolehmainen med Casper Ögårds sprattelgubbe. Tiina Kolehmainen med sprattelgubbe i kartong. Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,borgå konstskola

Kolehmainen är bildkonstnär och hon ansvarar för konstpedagogiken. Många gånger handlar det om att vara mycket konkret och närvarande under skaparprocessen, säger hon.

– Jag har jobbat mycket med barn och jobbar ganska likadant med den här gruppen. Man jobbar med alla sinnen och måste ta hänsyn till vad de tycker om att göra och känner att de är bra på.

Morfar Daniel av Torbjörn Törnroos.
Morfar Daniel är trollkarl och bor på en flygplats. Morfar Daniel av Torbjörn Törnroos. Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,torbjörn törnroos

När studerandena arbetade med leransiktsporträtten började de med att ha sina egna ansikten som modell undertill. Tiina formade sedan håligheter för ögon, näsa och mun.

– Det var ett bra sätt att lära känna sitt eget ansikte och veta var de olika sinnesorganen är i förhållande till pannan, kinderna och hakan, säger hon.

Gubben Per av Tobias Carlsen.
Gubben Per har en råtta som husdjur och tycker om öl. Gubben Per av Tobias Carlsen. Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,tobias carlsen

När vernissagen avslutas med blomutdelning känns som om en lång skaparprocess har nått sin ände. Äntligen kan konstnärerna pusta ut och njuta av ett välförtjänt sommarlov.

Person får blomma i samband med en vernissage.
Vernissagen avslutades med blomutdelning. Person får blomma i samband med en vernissage. Bild: Yle / Leo Gammals Vernissage,konst,konstutställningar,Borgå,funktionshinder,funktionsnedsatta,lera,kartong,optima telma

Optimas vårutsällning Fröknar och herrar står framme i café Rongo fram till den 23 maj.