Hoppa till huvudinnehåll

Högsta domstolen beviljar inte besvärsrätt: Samlag med 10-åring var grovt sexuellt utnyttjande, men inte våldtäkt

Lagböcker
Lagböcker Bild: Yle/Sofi Nordmyr suomen laki

Högsta domstolen beviljar inte besvärsrätt i ett fall där en tjugoårig man hade samlag med ett tioårigt barn. Fallet fick stor uppmärksamhet redan då det kom upp i tingsrätten, eftersom rätten inte ansåg att det kunde bevisas att samlaget skedde mot barnets vilja.

Birkalands tingsrätt, och senare också Åbo hovrätt, dömde mannen till tre års ovillkorligt fängelse för grovt sexuellt utnyttjande.

Åklagaren ville att mannen förutom sexuellt utnyttjande skulle dömas också för grov våldtäkt, och att skadestånden mannen måste betala skulle höjas ordentligt.

Både tingsrätten och hovrätten ansåg ändå att det inte gick att bevisa att mannen med våld förgrep sig på tioåringen, eller att barnet skulle ha känt rädsla eller annars skulle ha varit i hjälplöst tillstånd.

Högsta domstolens beslut betyder att hovrättens domen vinner laga kraft.

Domarna väckte häftig debatt

Offret var tio år gammalt och mannen drygt tjugo då brottet skedde på gården till ett höghus på en liten ort i Birkaland.

Tingsrättens och hovrättens domar väckte en livlig debatt i Finland i höstas, och många rättslärda förundrade sig över rättens tolkning.

Bland annat diskuterade professorn i straffrätt vid Åbo universitet Jussi Tapani och professorn i straffrätt vid Östra Finlands universitet Matti Tolvanen frågan i Helsingin Sanomat.

Professorn i barnpsykiatri Tuula Tamminen konstaterade i en intervju i tidningen Aamulehti att ett barn på inget sätt kan veta och förutspå vad som kommer att ske i en sådan situation som den tioåringen befann sig i.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel Korkein oikeus ei antanut valituslupaa: Yhdyntä 10-vuotiaan kanssa törkeä hyväksikäyttö, mutta ei raiskaus skriven av Heli Mansikka.