Hoppa till huvudinnehåll

Islands president Guðni vill träffa historiker vid Åbo Akademi

Islands president Guðni Jóhannesson i Helsingfors tillsammans med sin fru.
Islands president Guðni Th. Jóhannesson och presidentfrun Eliza Reid besökte Helsingfors i juni 2017. Islands president Guðni Jóhannesson i Helsingfors tillsammans med sin fru. Bild: All Over Press / MAURI RATILAINEN Guðni Jóhannesson,Eliza Reid

Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och presidentfrun Eliza Reid besöker Finland den 14-17 maj. Under den sista dagen av besöket kommer de att vara i Åbo.

I Åbo har president Guðni särskilt önskat få träffa historiker vid Åbo Akademi.

Innan han valdes till president var Guðni professor i historia vid Islands universitet, och han har skrivit flera böcker om modern isländsk historia, bland annat om torskkrigen, det isländska presidentämbetet, spionage på Island och om bankkollapsen 2008.

Många vill träffa presidenten

Vid Åbo Akademi är man mycket glad över att presidenten på egen begäran velat träffa historiker. Minutprogrammet är ännu inte färdigt, men man funderar på att ordna en diskussion eller debatt, så att många har möjlighet att delta.

Under besöket i Åbo kommer president Guðni och fru Eliza också att besöka besöks- och innovationscentret Joki, uppstartsgemenskapen SparkUp, Åbo universitet, Åbo slott och Forum Marinum.

Det isländska presidentparet avlägger ett statsbesök i Finland den 14-17 maj 2018. Huvudparten av besöket försiggår i Helsingfors. Värdar för besöket är republikens president Sauli Niinistö och hans maka Jenni Haukio.

Källor: Republikens presidents kansli, Åbo Akademi, Islands presidents webbplats