Hoppa till huvudinnehåll

Sex lyrikverk nominerade till Yles lyrikpris

Kandidaterna till Yles lyrikpris Den dansande björnen 2018.
Sex lyrikverk är nominerade till Yles lyrikpris "Den dansande björnen" 2018. Kandidaterna till Yles lyrikpris Den dansande björnen 2018. Bild: YLE Eino Santanen,Riina Katajavuori,Kaisa Ijäs,Lassi Hyvärinen,Suvi Valli (Författare),Susinukke Kosola

Den dansande björnen är ett pris som YLE sedan år 1994 delar ut till ett lyrikverk.

I år kommer priset att delas ut i samband med Diktveckan i Kajana den 4 juli 2018. Prissumman är 4 000 euro.

I år består björnjuryn av författaren och dramatikern Jukka Viikilä (juryns ordförande), YLE:s kulturredaktörer Minna Joenniemi och Marit Lindqvist samt skådespelaren och producenten Erja Manto.

Juryn har beslutat att nominera följande sex lyrikverk till priset:

Hyvärinen Lassi: Tuuli ja kissa (Osuuskunta Poesia)

Lassi Hyvärinen skriver en överraskande, busig och absurd fabel som på ett närmast omärkligt sätt tar sig an stora teman som vänskap och naturens tillstånd.

I Tuuli ja kissa konstruerar författaren en närapå episk fiktiv värld med en stark berättelse. På samma gång är diktsamlingens poetik in i minsta detalj överraskande, oändligt påhittig och outtömligt uppiggande. “Tuuli ja kissa” är fantasidikt, som på ett häpnadsväckande och outgrundligt sätt lämpar sig för vår tid.

Ijäs Kaisa: Aurinkokello (Teos)

Kaisa Ijäs kräver mycket av sin läsare. De abstrakta och stora begreppen tid och minne, som vi försöker förstå tiden med, visar sig vara intressanta studieobjekt. Den trägna läsaren belönas med klara insikter och ett rytmiskt språk. Läsaren kan skaka av sig “okunskapens börda” och tillåta sig att glädjas:

“... ur allt stiger ett minne fram
det råder överraskande returtrafik
från det ställe vi någon gång älskade” (red. översättning)

Katajavuori Riina: Maailma tuulenkaatama (Tammi)

Riina Katajavuoris diktsamling är mild och jordnära, lekfull och dansant samtidigt som den ställer centrala frågor om vårt jordklot, dess invånare och historier. Katajavuori funderar över varifrån hon kommer, varifrån andra kommit, och hur vi hamnat där vi hamnat.

På forskningsexpeditionen möter vi hela världen samt en annan upptäcktsresande, James Cook, hemma från en annan värld och ute för att forska i okända världar av helt andra skäl. Vi får också träffa hans lidande hustru Elizabeth. Vi får inga svar på våra frågor, det finns inga lösningar. Men det vi ser och registrerar är mycket verkligt och öppet. Läsaren får en del att grunna över och blir berörd, dock inte ångestfylld.

Kosola Susinukke: Varisto (Egenutgivning)

Susinukke Kosola har skrivit sin diktsamling Varisto för hand: med svart och röd tusch, med stora bokstäver och oretuscherad skrivstil. Med hjälp av dessa visuella uttryck åstadkommer Kosola en läsupplevelse där läsaren kan avläsa författarens tyngdpunkter och dramatiska pauser.

Kosola har insupit en överdos nyhetsflöde i de sociala medierna. Han spottar ut det i en form som tydliggör de drag av självbedrägeri som är så typiska för vår samtid. Kosola lämnar inte läsaren ensam i tomheten. Lösningen är enligt honom skamsenhet och kärlek. Varisto är också ett konstverk. Boken kan inte köpas. Man kan endast få den i utbyte mot en bekännelse.

Santanen Eino: Yleisö (Teos)

Eino Santanens strofer observerar människan på komiskt avstånd. Människan såsom hon ter sig i händerna på tekniken, sociala medier och pengar. Människan befinner sig i en allvarlig belägenhet, men de oändligt repeterade stroferna ter sig komiska och befriande. I sin noggrannhet är texten överlägsen och aldrig tidigare skådad.

På samma sätt som i Santanens förra samling förstörs också här sedlar till dikt, men i Yleisö är förstörelsen total. Diktsamlingen slutar med en uppriktig kärleksdikt som ger människan en möjlighet.

Valli Suvi: Spiraali (Otava)

I Spiraali rör sig ett antal levande varelser längs jordens yta. Meningarna är fotsteg. Resan företas rad för rad, men kommer man framåt? För Valli är rörelsen en fråga om förhandling. Hon kliver inte omkring, utan hon studerar noggrant de olika betydelsebärande skikten i orden, och läsaren stannar gärna upp för att ta del av upptäckterna. På nästa rad väntar ofta en överraskande vridning, ett hopp eller en helomvändning.

Uppe på sidorna finns bilder av fötter som ger en ledtråd till i vems skor eller tassar resan företas. Även om Valli har en forskares exakta grepp om språket är hon mild gentemot gestalterna i sina dikter. Till vandringen hör att vackla, att slinta, att gå i cirkel. Det är fullt mänskligt.

Mer från programmet