Hoppa till huvudinnehåll

Trump förutspår "stora nyheter" om fängslade amerikaner i Nordkorea

En av de tre fängslade amerikanerna, den kristna aktivisten Kim Dong-Chol har dömts till tio års straffarbete för spionage
En av de tre fängslade amerikanerna, den kristna aktivisten Kim Dong-Chol har dömts till tio års straffarbete för spionage En av de tre fängslade amerikanerna, den kristna aktivisten Kim Dong-Chol har dömts till tio års straffarbete för spionage Bild: EPA/KCNA / Nordkorea

USA:s president Donald Trump antyder att Nordkorea kommer att frige tre fängslade amerikaner inom kort.

Trump säger att man snart kan vänta sig goda nyheter om amerikanerna, som har hållits fängslade i Nordkorea i upp till tre år.

- Den föregående administrationen har länge bett att tre gisslan skall friges från ett straffarbetsläger, men till ingen nytta. Håll er informerade, uppmanade Trump i ett Twittermeddelande.

Trump beskyller alltså sin företrädare Barack Obama för ineffektivitet, men faktum är att Nordkorea grep två av de tre först efter att Trump hade tillträtt som president.

Alla tre har rötter i Sydkorea och en av dem har dömts till tio års straffarbete för spionage.

Sydkoreanska medier och underrättelsekällor uppgav i mars att Nordkorea snart skulle frige männen som en förtroendeskapande åtgärd inför det planerade toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un.

Den nuvarande utrikesministern och förre CIA-chefen Mike Pompeo besökte förra månaden Pyongyang, där han lär ha förhandlat om männens frigivning.

USA har krävt att de friges inför eller under det planerade toppmötet mellan Trump och Kim Jong-Un.

Nordkorea har ofta använt fängslade koreansk-amerikaner som Kenneth Bae (andra från vänster) som spelbrickor i förhandlingar med USA. Bae frigavs år 2016 efter två år i ett nordkoreanskt fångläger
ordkorea har ofta använt fängslade koreansk-amerikaner som Kenneth Bae (andra från vänster) som spelbrickor i förhandlingar med USA. Bae frigavs år 2016 efter två år i ett nordkoreanskt fångläger Nordkorea har ofta använt fängslade koreansk-amerikaner som Kenneth Bae (andra från vänster) som spelbrickor i förhandlingar med USA. Bae frigavs år 2016 efter två år i ett nordkoreanskt fångläger Bild: EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT USA,Nordkorea

Bor nu på hotell

Männen har flyttats till ett hotell i Pyongyang, där de får god mat och till och med har förts ut på utflykter, uppger sydkoreanska kristna aktivister, med kontakter i Nordkorea.

- De bor nu på ett hotell i utkanterna av Pyongyang. De hålls åtskilda från varandra, men de har tagits ut på rundturer, de får god mat och medicinsk behandling, säger aktivisten Choi Song-Ryong.

Alla tre amerikaner, Kim Hak-Song, Kim Sang-Duk och Kim Dong-Chul, har rötter i Sydkorea.

Av dem har den kristliga predikanten Kim Dong-Chul dömts till tio års straffarbete för spionage. Han har hållits fängslad sedan år 2015.

Kim Hak-Song och Kim Dong-Chul (också känd som Tony Kim) greps i fjol för "fientlig verksamhet" då de arbetade som utbyteslärare på ett tekniskt universitet i Pyongyang. Även de är kända som kristna aktivister.

Den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Kang-Il på flygplatsen i Peking på väg till Helsingfors
Den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Kang-Il har varit med om de hemliga förhandlingarna mellan USA och Nordkorea Den nordkoreanska toppdiplomaten Choe Kang-Il på flygplatsen i Peking på väg till Helsingfors Bild: Yle/reuters-tv Nordkorea,Finland

Sverige inblandat

USA och Nordkorea har fört hemliga förhandlingar om männen sedan i fjol, via den så kallade New York-kanalen mellan representanter för USA och Nordkoreas FN-ambassad.

Frågan lär också ha diskuterats i vår i förhandlingar i Stockholm mellan Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho och hans svenska kollega Margot Wallström.

Sverige fungerar som så kallad skyddsmakt för länder som USA, som inte har diplomatiska förbindelser med Nordkorea.

Amerikansk källor säger att Sverige tog upp de fängslade amerikanerna "för att få frågan att röra sig i rätt riktning."

- Det skulle vara en enorm sak för USA om frågan om de fängslade rör på sig, sade en anonym källa till CNN.

För Trump skulle det vara en stor seger om han lyckas få loss männen då hans föregångare Barack Obama inte lyckades med det.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes