Hoppa till huvudinnehåll

Utredning: Ett senare sommarlov skulle betyda hundratals miljoner extra för turismen – ”En senareläggning bör främjas” säger ministern

Två pojkar cyklar på en stig ute på landet.
Två pojkar cyklar på en stig ute på landet. Bild: Mostphotos/Boris Terekhov sommar,sommarlov,cyklar,cykling,ängar,naturen,Vegetation,skogar,utflykter,barn (familjemedlemmar),pojkar,Landet,maskros,Stig

Att skjuta fram skolornas sommarlov med två veckor skulle öka sommarens turismintäkter med cirka 219 miljoner euro, det påstås det i alla fall i en utredning som Arbets- och näringsministeriet låtit göra.

Enligt utredningen som publicerades på torsdagen skulle en senareläggning av sommarlovet också göra att turismföretagen behöver mer personal, motsvarande 1 300 årsverken.

Turismintäkterna skulle alltså öka med 2,5 procent på årsnivå och 9,3 procent under sommarmånaderna, medan antalet anställda inom turismen skulle öka med 1,6 procent.

Antalet utländska turister har ökat mycket under de senaste åren, men motsvarande siffror i fråga om inhemska turister har blivit ordentligt på efterkälken― Mika Lintilä

Den bransch som enligt utredningen skulle gynnas mest av att skolorna skulle börja först i slutet av augusti är restaurangbranschen.

Behovet av anställda skulle öka mest inom inkvarterings- och persontransportbranscherna.

Minister Lintilä: Senareläggning bör främjas

– Utifrån utredningen kan man dra en klar slutsats: med tanke på turistnäringens konkurrenskraft bör en senareläggning av sommarlovet alltjämt främjas, säger näringsminister Mika Lintilä.

– En senareläggning av skolornas sommarlov skulle ha positiva konsekvenser genom en ökning av i synnerhet inrikesturismen. Antalet utländska turister har ökat mycket under de senaste åren, men motsvarande siffror i fråga om inhemska turister har blivit ordentligt på efterkälken, fortsätter han.

Keskustan poliitikko ja ministeri Mika Lintilä, Finlandia-talo, 23.10.2017.
Minister Mika Lintilä. Keskustan poliitikko ja ministeri Mika Lintilä, Finlandia-talo, 23.10.2017. Bild: Jari Kovalainen / Yle Mika Lintilä,Centern i Finland

Enligt Lintilä kunde en senareläggning av sommarlovet förlänga sommarsäsongen för inrikesturismen, vilket även skulle ha en positiv effekt på utbudet av tjänster för utländska turister.

Lintilä hoppas att resultaten av utredningen ska väcka en offentlig diskussion och att frågan blir aktuell igen senast vid följande regeringsförhandlingar.

MaRa vill att skolorna håller igång till midsommar

Restaurang- och resebranschens intresseorganisation MaRa stöder idén om att flytta på sommarlovet.

Enligt organisationens ordförande Timo Lappi skulle de positiva effekterna bli ännu större om man skulle gå så långt som att avsluta vårterminen först vid midsommar. På så sätt skulle ledigheten infalla samtigit som i resten av Europa, vilket skulle betyda flera sommarjobbsplatser.

– Det är en stor sak, eftersom arbetsuppgifterna inom många branscher i framtiden försvinner i och med automatiseringen, säger Lappi.

Glasskiosk vid Salutorget i Åbo
Senare sommarlov betyder fler sommarjobb, tror Timo Lappi. Glasskiosk vid Salutorget i Åbo Bild: Yle/ Nora Engström glassförsäljning,Åbo,Salutorget (Åbo)

Han tror att en senareläggning av sommarlovet särskilt skulle gynna sommarrestauranger, campingområden, nöjesparker och sommarstäder på olika håll i Finland.

I juni väljer nämligen många finländare att resa utomlands, medan vi gärna semestrar i hemlandet i augusti.

Utredningen beställdes av näringsminister Lintilä i januari och har utförts av WSP Finland Ab. Den grundar sig på enkäter riktade till turistnäringen, intervjuer med sakkunniga, statistik över turismen och material om trender.