Hoppa till huvudinnehåll

Vasa stad anställer sommarjobbare med specialbehov

en människa som plockar grönsaker
Grönsektorn var mest populär bland de sökande. en människa som plockar grönsaker Bild: domen.grogl@gmail.com / Mostphotos sommarjobb,grönsaker,grönsaksland

I sommar kommer 16 ungdomar med specialbehov att jobba vid Vasa stad. Vi vill ge möjlighet åt alla att sommarjobba, spelar ingen roll ifall man har specialbehov eller inte, säger sysselsättningschef Helena Nurmikoski.

I år fanns det för första gången en separat ansökningsprocess för 16–24-åriga ungdomar med funktionsnedsättningar och specialbehov. Målsättningen var att kunna sysselsätta tio ungdomar och 16 personer blev anställda.

- Det var runt 25 personer som sökte. Platserna räckte tyvärr inte till alla och det var några som inte bodde i Vasa och några som inte hade specialbehov som också sökt, säger Nurmikoski.

Vasa stad har tidigare haft unga sommarjobbare med specialbehov, men då har det rört sig kring två eller tre personer.

Grönsektorn mest populär

De 16 ungdomar som fick anställning kommer bland annat arbeta inom kommunikationen, grönsektorn, och den rehabiliterande arbetsverksamheten Helppari-Hjälpare.

Grönsektorn var mest populär bland de sökande och kommer sysselsätta sju ungdomar.

Arbetsuppgifterna är assisterande och lätta. De anpassas enligt sommarjobbarens förmåga och en del av ungdomarna arbetar två veckor i följd medan det för en del räcker med en dag i veckan under två månader.

- Några av dem kan enbart jobba lite och kanske koka kaffe, medan de på grönsektorn jobbar ganska som vanligt och klipper gräs och liknande, berättar Nurmikoski.

Jämlik del av arbetsgemenskapen

Förutom arbetsledarna som finns på enheterna kommer ungdomarna även ha stöd av en arbetstränare som åker runt och ger hjälp och handledning.

Tanken är också att ungdomarna ska vara en jämlik del av arbetsgemenskapen.

- Det spelar ingen roll hurdan man är när man har sommarjobb vid Vasa stad. Alla går till samma kaffepaus och alla har samma möjligheter att jobba, säger Nurmikoski.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten