Hoppa till huvudinnehåll

Veganmat väcker debatt i Lojo: En del politiker vill ha det - kosthållet säger det blir dyrt

En kundvagn med grönsaker och eurosedlar i sig.
En grupp politiker i Lojo vill se att till exempel skolelever ska få veganmat. En kundvagn med grönsaker och eurosedlar i sig. Bild: Mostphotos grönsaker,matlagning,maträtter,sallader (maträtter),kock,specialdieter,föda,veganism,vegetarianism,kniv,förberedelse,gurka,middag,matkultur,restauranger,Matpris,priser,Dörrmatta,veganmat

I Lojo vill en grupp politiker att staden skulle återinföra veganmat på menyn. Från kosthållets sida säger man att det blir dyrt och måste beaktas i budgeten i så fall.

Det var hösten 2017 Lojo stad av ekonomiska och medicinska skäl slutade servera veganmat.

Den gröna fullmäktigegruppen med sju medlemmar lämnade därför i vintras in en motion understödd av Vänsterförbundets Birgit Aittakumpu om att få tillbaka veganmaten på menyn.

Grönsaker.
Veganer äter bara mat som kommer från växtvärlden. En del vegetarianer äter till exempel ägg eller mjölkprodukter. Grönsaker. grönsaker,matlagning,maträtter,sallader (maträtter),kock,specialdieter,föda,veganism,vegetarianism,kniv,förberedelse,gurka,middag,matkultur,restauranger,veganmat

De som undertecknade motionen ansåg att veganmaten är hälsosammare och att den inte behöver bli dyrare.

Nu måste de som är veganer ha med sig mat hemifrån.

Ett alternativ är att den mat som erbjuds till vegetarianer alltid är vegansk. Då kunde det serveras skilt ägg och ost för dem som inte vill ha en helt vegansk meny, konstaterade politikerna som skrev under motionen.

Flera utredningar

Kosthållet inom Lojo stad gav i februari ett svar på motionen.

Staden hade anlitat experter såsom läkare och då kommit fram till att man inom den offentliga sektorn inte ska ha veganmat på menyn för växande unga och barn.

När staden utredde frågan hösten 2017 uppgick andelen personer som åt veganmat till 30 per dag och av dem var 15 barn eller ungdomar.

Istället har staden hela tiden ökat på mängden grönsaker i maten och man försöker minska på andelen rött kött i enlighet med kostrekommendationerna.

Det erbjuds också vegetariska alternativ och av de här rätterna är många sådana om också lämpar sig för veganer.

En sopptallrik på ett bord med en sked, två skivor knäckebröd och några tomater bredvid sig.
Många av de rätter man serverar i dag för vegetarianer i Lojo lämpar sig också för veganer. En sopptallrik på ett bord med en sked, två skivor knäckebröd och några tomater bredvid sig. Bild: Mostphotos \ Idijatullina Veronika grönsaker,matlagning,maträtter,sallader (maträtter),kock,specialdieter,föda,veganism,vegetarianism,kniv,förberedelse,gurka,middag,matkultur,restauranger,veganmat

I skolorna har man också gått in för så kallade salladsbarer där det finns ett rikt utbud av sallader att välja på.

Innehållet i menyerna finns också i elektronisk form på nätet och till exempel föräldrar kan studera menyerna på förhand hemma så man vet vad man vill eller kan äta.

De grönas Paula Nordström var ändå inte helt nöjd med svaret som kosthållet gav och bad att ärendet remitteras så att man istället skulle göra den vegetariska matlistan veganvänlig.

Blir dyrt

Enligt kosthållet är det i dagens läge cirka 350 personer som äter mat lämplig för vegetarianer i Lojo.

I maten som lagas för vegetarianer används ägg och mjölkprodukter.

Om man gjorde om matlistorna så att all vegetarisk mat istället blev vegansk skulle det ge en tilläggskostnad för råvarorna på mellan 5 500 och 6 000 euro per år, konstaterar kosthållet i Lojo.

En person skär grönsaker.
Veganmat medför tilläggskostnader, anser kosthållet. En person skär grönsaker. Bild: Mostphotos grönsaker,matlagning,maträtter,sallader (maträtter),kock,specialdieter,föda,veganism,vegetarianism,kniv,förberedelse,gurka,middag,matkultur,restauranger,veganmat

I dagens läge är cirka hälften av maten på menyn lämplig för veganer.

Förutom kostnaderna för livsmedlen skulle det tillkomma en tilläggskostnad när det gäller arbetsmängden på cirka 5 500 euro per år.

Därutöver kommer tilläggskostnader bland annat för receptutveckling och laboratorieundersökningar på 3 500 euro per år.

Kan bli specialdiet

Kosthållet i Lojo anser att om man vill återinföra veganmaten på menyn så skulle den bli en specialdiet.

Det innebär att portionskostnaderna är dubbelt högre liksom för annan dietmat. Då skulle alla kostnader täckas.

Det skulle också vara bra med tanke på att alla som äter vegetarisk kost inte vill ha vegansk mat.

Eftersom motionen medför tilläggskostnader bör ärendet behandlas då budgeten för år 2019 görs upp, anser kosthållet.

Nämnden för serviceproduktion föreslår för sin del att stadsstyrelsen nu ska anse motionen slutbehandlad.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland