Hoppa till huvudinnehåll

Chefen för Helsingforspolisen kan tvingas avgå – vill själv sitta kvar trots åtal

Bild på Helsingfors polischef Lasse Aapio. Aapio är klädd i polisuniform och ser allvarligt in i kameran. I bakgrunden finns en suddig bokhylla i trä.
Helsingforspolisens chef Lasse Aapio. Bild på Helsingfors polischef Lasse Aapio. Aapio är klädd i polisuniform och ser allvarligt in i kameran. I bakgrunden finns en suddig bokhylla i trä. Bild: Markku Pitkänen/Yle Lasse Aapio

Inrikesministeriet utreder om Helsingforspolisens chef får sitta kvar på sin post efter att han åtalats för brott mot tjänsteplikt. Beslutet fattas inom maj månad.

Helsingforspolisens chef Lasse Aapio och två andra polischefer är misstänkta för brott mot tjänsteplikt i ett fall som gäller oklarheter i hur man har använt personer som informationskällor, och hur de här personerna har registrerats åren 2008 till 2013.

Ministeriets tf kanslichef Esko Koskinen säger till Yle att ministeriet hör Aapio i frågan om en dryg vecka.

Koskinen betonar att Aapio har en hög tjänsteställning och att man måste överväga ifall åtalet påverkar hans chefsuppdrag och skadar förtroendet för polisväsendet. Därför ska ministeriet noggrannt överväga en eventuell avstängning från tjänsteutövning.

Efter att ha hört Aapio ska ministeriet fatta beslut i ärendet så snabbt som möjligt.

Ifall ministeriet beslutar att Aapio får gå kan han ännu överklaga beslutet till förvaltningsdomstolen.

Aapio har tidigare sagt att han tänker fortsätta med sitt uppdrag som Helsingforspolisens chef trots åtalet.

Artikeln baserar sig på Sisäministeriö alkaa valmistella Helsingin poliisipäällikön hyllyttämistä skriven av Marjatta Rautio.