Hoppa till huvudinnehåll

Hårt arbete skapade ett paradis bakom Mannerheimvägens höghus

Familj sitter vid ett bord utanför sin kolonistuga.
Pauli Koli och Rosa Lindholm med barn vid familjens kolonistuga i Brunakärr. Familj sitter vid ett bord utanför sin kolonistuga. Bild: Douglas Productions Yle Fem,dokumentärprogram,Rosa Lindholm

Få känner till att ett litet paradis ligger gömt, mitt i Helsingfors, bakom höga kontorshus i slutet av Mannerheimvägen. När man stiger in i den hundraåriga koloniträdgården i Brunakärr känns det som om tiden skulle ha stannat.

Dokumentären Kärret som förvandlades till ett paradis tar oss till platsen där tre generationer helsingforsbor med hårt arbete lyckats förvandla kärret i Lillhoplax till ett blomstrande koloniområde.

Ett paradis anser vi alla att det här är. Man får sysselsättning, frisk luft och sällskap om man så önskar. Man har trevliga grannar. Vad kan man mera önska?― Anneli Sachau

Den ursprungliga idén med koloniträdgårdar, att fattiga arbetare skulle odla sin egen mat, finns inte mera.

Då Brunakärr koloniträdgård grundades för hundra år sedan rådde det rådde stor brist på mat i landet. Första världskriget pågick fortfarande och inbördeskriget hade just avslutats. Det är nu Finlands äldsta koloniträdgård som finns kvar på sin ursprungliga plats.

Svartvit bild från 1921 där folk sätter potatis.
Potatissättning i Brunakärr år 1921. Svartvit bild från 1921 där folk sätter potatis. Bild: Douglas Productions / bildarkiv Yle Fem,dokumentärprogram,Kärret som förvandlades till ett paradis

Initiativtagarna till koloniträdgården kunde knappast föreställa sig att kampen med att besegra kärret skulle bli så mödosam. Förhållandena var allt annat än idylliska.

Jordmånen bestod av mossig ängsmark på lerbotten. Från Savelas svingård strömmade gödselvatten in i koloniträdgården och de få och grunda dikena kunde inte avleda vattnet.

En av de första kolonisterna har berättat att det inte gick att plöja för hästarna sjönk djupt i kärret. Om hösten var här såna översvämningar att männen bar sina hustrur och barn på ryggen för att komma till sina parceller.

När nu odlingsmöjligheterna är betydligt bättre är behovat att odla sin egen mat minimalt. Men istället erbjuder koloniträdgården i Brunakärr ett uppskattat andningshål i stadsdjungeln, också för unga.

I dokumentären berättar ett flertal av stugägarna om trädgårdens betydelse, sina odlingar, gemenskapen, talkojobbet samt skrivna och oskrivna regler.

Trädgårdstomt sitter i en grenklyka i koloniträdgården.
Uppskattad oas mitt i staden. Trädgårdstomt sitter i en grenklyka i koloniträdgården. Bild: Douglas Productions Yle Fem,dokumentärprogram,Kärret som förvandlades till ett paradis

Dokumentären är regisserad av Douglas Sivén och producerad av Sirpa & Douglas Sivén / Douglas Productions 2018

Läs också

Nyligen publicerat - Yle Fem