Hoppa till huvudinnehåll

Lärarfacket OAJ: Visst kunde man överväga att flytta fram sommarlovet

ung kvinna står bakom disk i glasskiosk och håller i en glass.
Senarelagt lov skulle hålla turisterna kvar? ung kvinna står bakom disk i glasskiosk och håller i en glass. glass,sommarjobb,arbete,sommar,Glasskiosker,Ungdom

Förslaget att senarelägga skolelevernas sommarlov får ett försiktigt positivt mottagande av lärarfacket OAJ.

Fackets organisationsdirektör Pasi Pesonen säger att OAJ inte motsätter sig en senareläggning men att man är helt nöjd med det nuvarande systemet också.

Det var på torsdagen som Arbets- och näringsministeriet lade fram ett förslag om att skjuta fram sommarlovet med två veckor eftersom det skulle gynna turismen.

- Om det framförs också andra motiveringar än ekonomiska, och om utredningar visar att det skulle gagna också annat än turismen, så inte ställer vi oss i vägen, säger Pesonen.

"Världen förändras"

Han påpekade i Yleprogrammet Morgonettan på fredagen att ärendet inte har diskuterats på länge inom OAJ.

- Då sommarlovet senast var aktuellt i början av 2000-talet tyckte vi att det inte fanns någon anledning att göra några ändringar. Men, det är klart, världen förändras ju, och jag tycker det är bra om frågan utreds igen.

Men, det är klart, världen förändras ju, och jag tycker det är bra om frågan utreds igen.

Hotell- och restaurangbranschens intresseorganisation Mara vill gå ännu längre och flytta sommarlovet hela tre veckor framåt.

Det skulle innebära att skoleverna gick i skola ända fram till midsommaren. Det här förslaget får ändå inte gehör bland lärarna.

- Så långt går det nog inte att flytta fram sommarlovet om vi tänker på skolåret som helhet, säger Pesonen. En senareläggning med två veckor är ett vettigare alternativ.

Pesonen påpekar att Arbets- och näringministeriet utrett konsekvenserna bara ur turistnäringens synvinkel, och inte alls utrett hur förslaget skulle påverka eleverna. Det måste bedömas på bred front, säger Pesonen.

Annette Blencowe, Yle Uutiset

Läs mera:

Hem och Skola: "Näringslivet ska inte styra över sommarlovet"

Att skjuta fram skolornas sommarlov med två veckor skulle betyda hundratals miljoner för turismen i Finland, enligt en utredning som Arbets- och näringsministeriet låtit göra. Näringslivet ska inte få styra över sommarloven, anser Micaela Romantschuk-Pietilä som är verksamhetsledare vid Hem och Skola.