Hoppa till huvudinnehåll

"Liljendal är bäst" - därför hittar storken till Liljendal men glömmer bort resten av Finland

bild på en mamma med ett barn
Dominic är en av Liljendals nyaste invånare bild på en mamma med ett barn Bild: Sandra Crawford/Yle Liljendal,barn,familj,Baby,Dominic Lindberg

Medan antalet födda barn sjunker stadigt i hela Finland hålls siffrorna stabila i Lovisa. Och det här syns i Liljendal som har haft en babyboom de senaste åren. Barnfamiljer flyttar dit och dagisköerna växer. Men varför är det så bra att bo i Liljendal?

Ja, storken flyger allt mer sällan till Finland men till Liljendal har den hittat de senaste åren. Och Dominic är en av Liljendals nyaste invånare.

bild på en familj
Camilla Blomqvist och Dan Lindberg med barnen Dominic och Rasmus Lindberg stortrivs i Liljendal. bild på en familj Bild: Sandra Crawford/Yle Liljendal,familj,barn,Baby,rasmus lindberg

Familjen Blomqvist och Lindberg bor i ett av det två nya radhusen som Lovisa stad har byggt i Liljendal.

Mamma Camilla är från Borgå och pappa Dan jobbar i Borgå men ändå valde de att flytta till Liljendal då de bildade familj. De tycker att Liljendal är en barnvänlig stadsdel och att det är fint att bo på landet.

Dan Lindberg är uppvuxen i Liljendal och många av hans barndomsvänner har flyttat tillbaka. Det bästa är att få bo på landet, tycker han.

- Här finns allt vi behöver. Vi har butik, bibliotek, dagis och skola. Sedan är det nära till både Lovisa och Borgå om det är något mer vi behöver.

bild på en skola
I stadsdelen finns det skola, daghem, bibliotek, två butiker, bank, försäkringsbolag, café och äldreboende. bild på en skola Bild: Sandra Crawford/Yle Skola,Liljendal,svarträsk skola

Också familjen Mellqvist och Manninen flyttade från Borgå till Liljendal då familjen blev större. Mamma Senja är från Borgå och pappa Henrik från Mörskom.

Förutom läget så var det priset på hus som var en avgörande faktor för dem.

- Det är förmånligare att köpa hus i Liljendal. Vi har bott här i tre år och det är verkligen idylliskt för barnfamiljer, tycker Senja Manninen.

bild på en familj
Henrik Mellqvist och Senja Manninen köpte hus i Liljendal där de bor tillsammans med barnen Nooa, Meea och Jakob bild på en familj Bild: Sandra Crawford/Yle Liljendal,familj,barn,meea manninen

Familjen bor i ett stort rött trähus. Bakgården vätter mot skogen som är fylld av mossbeklädda stenar i olika storlekar.

- Det är bra att bo här och man går inte miste om något jämfört med om man skulle bo på en större ort, säger Henrik Mellqvist. Det finns aktiviteter för de allra minsta och äldre barn. Allt från innebandy, friidrott och dagklubbar för föräldrar som är hemma med barnen.

bild på ett barn som gungar
Meea gungar på bakgården bild på ett barn som gungar Bild: Sandra Crawford/Yle barn,Gunga,Liljendal,meea manninen
bild på ett barn som gungar
Nooa likaså bild på ett barn som gungar Bild: Sandra Crawford/Yle barn,Gunga,Liljendal,nooa manninen

För att beskriva en liten ort tar man ofta till uttrycket ”alla känner alla”. Det är också så Henrik skulle beskriva Liljendal.

- Här är tryggt, allting finns nära och samhörigheten är bra. Jag ser ingen nackdel med att alla känner alla utan det är bra på allt sätt.

Babyboom i stadsdelen

Lovisa är den enda kommunen i Östnyland där antalet barn som föds inte har gått ner. Och i Liljendal föds det som sagt fler barn än tidigare.

Det finns två orsaker till att Liljendal har ett uppsving, enligt politikern och Liljendalbon Tom Liljestrand (SFP).

- För 25-30 år sedan var det en babyboom här i Liljendal. Många har flyttat bort men nu har de bildat familj och kommit tillbaka. Sedan har vi också nyinflyttade.

bild på en man som ser i kameran
Tom Liljestrand har jobbat hårt för att få liv och rörelse i Liljendal. bild på en man som ser i kameran Bild: Sandra Crawford/Yle Liljendal,barn,Skola,Lovisa,elever,tom liljestrand

Innan kommunfusionen 2010 hade Liljendal en stark identitet. Vi talade om Liljendalandan, berättar Liljestrand. Liljendal hade en slogan som ”liten, bättre, Liljendal”.

I och med fusionen blev identiteten svagare och därmed också Liljendalandan. Men nu är det på stigande igen, tror Tom Liljestrand.

- Vi har förstås jobbat med det och i två år har vi haft ett byutvecklingsprojekt, främst företagarföreningen i samarbete med Lovisa stad. Via det har vi försökt höja Liljendals profil, marknadsföra oss som en bra boendeort och som en livskraftig plats.

bild på en bro
År 2006 utsågs Liljendal till Finlands nöjdaste kommun av Suomen Kuvalehti. bild på en bro Bild: Sandra Crawford/Yle bro,Liljendal,väg

Liljestrand tror att Liljendalbor nu har mer framtidstro och vågar satsa.

Som bäst byggs det fjärde småhuset under ett år och på det senaste tio åren har det inte hänt. Sedan kommunfusionen har staden också byggt sammanlagt 20 lägenheter.

bild på en familj ut o gå
Familjen Blomqvist och Lindberg bor i ett av det två nya radhusen som Lovisa har byggt sedan kommunfusionen. bild på en familj ut o gå Bild: Sandra Crawford/Yle barn,familj,Liljendal,dan lindberg

Familjer samlas i idrottshuset

Det är också liv och rörelse i Idrottshuset där föräldrar som är hemma med sina barn samlas.

Det handlar om det öppna daghemmet Treffis, som samlas i olika delar av Lovisa, och som är avgiftsfritt. På måndagar är det träff i Liljendal.

En pojke hänger i ringar, en annan bygger höga torn av klossar, en flicka klättrar medan en annan sitter i mammas famn och observerar. I ett annat rum sitter barn och målar krukor i granna färger.

bild på ett barn som leker
Många familjer besöker Treffis varje vecka. Ronja Andersson är en av dem. bild på ett barn som leker Bild: Sandra Crawford/Yle Liljendal,barn,leksaker,Flicka

Fler daghemsplatser behövs

Bland barn i åldern 0-5 år har det skett en helhetsökning vad gäller hur många som har fötts i Liljendal, säger Sofia Hoff som är tillfällig chef för småbarnspedagogik.

- Vi ser en klar ökning och behov av fler daghemsplatser. Det är Liljendal och Isnäs som växer i Lovisa

På Liljendalområdet bor 62 barn i åldern 0-5 år och för tillfället finns det 33 daghemsplatser i Hembacka daghem.

- Vi ska placera ut en barack där det finns platser för 21 barn. Från förut finns det två daghemsgrupper och nu ska vi få en till. Barn kan såklart stanna hemma men vi vill svara på behovet, säger Sofia Hoff.

bild på elever som står
2015 föddes 9 barn bild på elever som står Bild: Sandra Crawford/Yle barn,Liljendal,Skola,elever,svarträsk skola
Bild på barn som hoppar
och året därpå, nästan en fördubbling – 17 barn. De här barnen i olika åldrar får symbolisera fördubblingen Bild på barn som hoppar Bild: Sandra Crawford/Yle barn,elever,Skola,Liljendal,svarträsk skola

”Liljendal är bäst”

Lovisa profilerar sig som byarnas stad. Det har byggts en miniarena, nya radhuslägenheter och många bygger hus. Men vad säger Liljendalborna själva - varför föds det så många barn just i Liljendal?

- Vi har väl inte så mycket annat att göra här, skämtar Senja Manninen.

- Det som också avgör är att då man är vårdledig får man kommuntillägget som är skattefritt, säger Camilla Blomqvist.

- Vi är bara så energiska och positiva och vi tycker alla om barn, säger Dan Lindberg. Liljendal är bäst!

Läs också