Hoppa till huvudinnehåll

Navalnyj om lördagens protester: ”Putin är inte vår tsar”

Aleksej Navalnyj under demonstrationen i Moskva
Aleksej Navalnyj under demonstrationen i Moskva Bild: SERGEI ILNITSKY/EPA-EFE demonstrationer,Moskva,Ryssland,Telegram,Aleksej Navalnyj

I Ryssland uppmanar oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj sina anhängare att i morgon lördag gå ut på gatorna för att demonstrera. Den här gången vill man protestera mot fattigdom, censur och laglöshet, men också ”tsarväldet”.

Navalnyj fick inte ställa upp i presidentvalet i Ryssland i mars. I stället fortsätter han sin politiska kamp ute på landets gator och torg.

Än en gång försöker han övertala folk att gå ut för att demonstrera mot president Putin. Det här trots att protestviljan ute i landet ligger på en rekordlåg nivå.

Nästan 90 procent av ryssarna vill inte delta i några som helst protester, enligt en gallup som Levada-centret nyligen gjorde.

Men det här bromsar inte Navalnyj som i stället betonar att 56 miljoner ryssar inte röstade på Putin. Och det är den här gruppen som Navalnyj nu siktar in sig på.

Risk för fiasko

Uppenbarligen oroar sig också Navalnyj för att folk inte dyker upp på lördag för igår publicerade han en ny video på sociala medier där han än en gång försöker övertala sina anhängare.

– Myndigheterna säger att den som vill påverka bör använda lagliga metoder som domstol, politiska val eller media, sade Navalnyj. Men jag vill påminna om att 99,8 procent av alla fall som tas upp i en rysk domstol får en fällande dom.

– Möjligheten att delta i politiska val är strikt begränsad, se bara på mig, fortsatte han. Och i media härjar en statlig censur överallt. Alltså. Det återstår bara ett enda alternativ för den som har en annan åsikt än presidenten och det är gatuprotest.

Inte vår tsar

Morgondagens demonstrationer är planerade i 80 städer runtom i landet. Aktionen kommer bara två dagar före Putins nyinstallation som president på måndag.

Tajmningen är ingen slump och ett av teman på morgondagens demonstration varnar för att en monarki håller på att upprättas i Ryssland då Putin redan styr landet i 18 år och nu står beredd att fortsätta sex år till.

Lördagens slagord är också: Han är inte vår tsar.

Andra teman är ojämlikhet, censur och laglöshet.

Polisen får fria tyglar

Risken för våldsamheter är stor då många av demonstrationerna inte har myndigheternas tillstånd. Till exempel i Moskva och S:t Petersburg trotsar Navalnyj polisens order och arrangerar protesterna i kärncentrum.

Navalnyj har länge fört en taktik där han provocerar fram polisvåld för att försöka bevisa för den tysta majoriteten att Putinregimen är brutal.

För Navalnyjs del står mycket på spel på lördag. Det här kan vara hans sista chans på länge att ordna landsomfattande protester. Ryssland arrangerar fotbolls-VM i juni och ju närmare datumet desto strängare kommer myndigheterna att kontrollera samhället.

Efter sommaren är faran stor att myndigheterna försöker lösa problemet Navalnyj en gång för alla.

Läs också