Hoppa till huvudinnehåll

Stormvarning direkt i spjut: Tre tyskar över 90 meter i historisk tävling

Thomas Röhler.
Thomas Röhler piskade iväg spjutet nästan 92 meter i Doha. Thomas Röhler. Bild: imago/Sebastian Wells/ All Over Press Thomas Röhler

Det blev ingen smygstart på friidrottssäsongen. En tysk spjuttrio bjöd på en magisk insats i Diamond League. Med tre kastare över 90 meter inleddes EM-säsongen med en milstolpe i friidrottshistorien.

Det är ingen nyhet att tysk spjutkastning mår bättre än någonsin just nu. Det blev med all tänkvärd tydlighet klart i kvällens Diamond League-gala i Doha.

Friidrottssäsongen är bara i startblocken – men tyskarna Thomas Röhler, Johannes Vetter och Andreas Hofmann formligen flög upp när säsongens första stora tävling avgjordes.

Eller vad sägs om en historisk spjutinsats direkt?

Aldrig tidigare hade tre kastare nått över 90 meter i samma tävling, men det var precis vad som skedde i Doha.

Över tio år sedan Pitkämäki nådde 90 meter

Alla tiders statistiktvåa Johannes Vetter, som förra sommaren kastade 94,44 i Schweiz, inledde med att kasta utmärkta 91,56. Den regerande OS-mästaren Thomas Röhler – med ett rekord på 93,90 – svarade med en ännu längre båge.

Röhlers 91,78 från den andra omgången räckte till seger i Diamond League-premiären.

Den tyska trippelsegern fullbordades av Andreas Hofmann. I den tredje omgången fick han på 90,08 – en meter från det personliga rekordet.

Efter urladdningen i inledningen av tävlingen orkade tyskarna inte ladda om batterierna. I de tre sista omgångarna landade spjutet vid runt 85 meter.

Med tanke på att sommarens stora friidrottshöjdpunkt – EM i augusti – ordnas i Berlin kunde tyskarna nog inte fått en bättre start på uppladdningen.

– Det var historiskt tror jag. En jättebra säsongsstart för oss, säger Röhler till svenska TV4.

För att hitta en finländare som kastade över 90 meter får vi gräva oss så långt tillbaka som 2007. Då kastade Tero Pitkämäki, som på grund av skadebesvär valde att stå över Diamond League-starten, 90,33 när han tog VM-guld i Japan. Finländarens rekord ligger på 91,53.

Semenya lämnade intervju

En annan uppmärksammad start i Doha gjorde Caster Semenya. Sydafrikanskan vann loppet över 1500 meter klart, men det var inte därför som hon hamnade i strålkastarljuset.

Caster Semenya springer 800 meterslopp i Rom 2016.
Caster Semenya. Caster Semenya springer 800 meterslopp i Rom 2016. Bild: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press Caster Semenya,friidrott,Löpning 800 meter

Enligt nya regler från IAAF tvingas hyperandrogena kvinnor att medicinera sig för att sänka den normala testosteronnivån i kroppen för att få tävla.

De här reglerna kommer att träda i kraft nästa år och har väckt debatt, men Semenya som drabbas av detta ville inte svara på frågor. När TV4 ställde frågan lämnade hon intervjun.

– Jag vill bevara den här känslan hela säsongen. Nu ska jag titta på loppet och se var jag kan förbättra mig, säger hon på arrangörens webbplats.

Publiken i Doha fick också en hemmaframgång att jubla åt. Mutaz Essa Barshim satte nytt världsårsbästa i herrarnas höjd när han flög över 2,40. Barshim rev ut sig på 2,42.

– Jag måste tacka publiken. Jag var så trött men de fick mig att fortsätta. Jag visste att min mamma satt där så det var bara att fortsätta, säger han till TV4.

Resultat, spjut:

1) Thomas Röhler, Tyskland 91,78
2) Johannes Vetter, Tyskland 91,56
3) Andreas Hofmann, Tyskland 90,08
4) Neeraj Chopra, Indien 87,43
5) Jakub Vadlejch, Tjeckien 86,67
6) Magnus Kirt, Estland 83,97
7) Ahmed Bader Magour, Qatar 83,71
8) Julius Yego, Kenya 80,75
9) Petr Frydrych, Tjeckien 80,07
10) Hamish Peacock, Australien 76,45

Läs också