Hoppa till huvudinnehåll

Byggfacket: Arbetsgivarna hindrar fackanslutna att komma till jobbet

Betongarbetare
Betongarbetare Bild: Henrietta Hassinen / Yle byggande,byggplats,byggnadsarbetare,byggmaterial,betong,sysselsättning (tillstånd),Sysselsättningsgrad,arbetslöshet,arbetslöshetsgrad

Tonen hårdnar mellan parterna i byggkonflikten. Det pågår en strejk inom byggbranschen sedan 19 april och den 10 maj bryter arbetsgivarsidans lockout ut. Lockouten får facket att se rött.

I ett pressmeddelande på lördagen anklagar Byggnadsförbundet arbetsgivarsidan i hårda ordalag för att använda östeuropeiska metoder då de vill utesluta fackanslutna anställda att komma in på arbetsplatserna.

Inte sedan andra världskrigets slut har byggarbetsgivarna använt sådana här metoder, säger man.

Arbetsgivarna försöker splittra fackrörelsen och det finländska avtalssystemet

Arbetsgivarna försöker splittra fackrörelsen och det finländska avtalssystemet, säger facket. Det är en farlig väg som kräver motåtgärder av alla löntagare.

Minna Helle får hård kritik

Byggnadsförbundet kritiserar också riksförlikningsman Minna Helle och hennes sätt att sköta medlingen under våren.

Genast i början av förhandlingarna stod det klart att Helle inte var opartisk utan hon anslöt sig omedelbart till arbetsgivarsidans lönelinje. Tilltron till medlingen har fått sig en allvarlig törn, säger facket.

Minna Helle.
Minna Helle lämnar posten som riksförlikningsman Minna Helle. Bild: STTK / Liisa Valonen minna helle

Minna Helle har nu avgått från posten som riksförlikningsman och börjar jobba inom Teknologiindustrin som arbetsmarknadsdirektör i stället.

Dyr konflikt

I slutet av april varnade arbetsgivarsidan Byggnadsindustrin för att strejkerna och lockouten blir mycket dyra för hela branschen.

Enbart lockouten kostar 50 miljoner euro per dag, enligt arbetsgivarsidan.

Med lockouten vill arbetsgivarna få ett snabbt slut på konflikten, eftersom man befarar att den annars kunde dra ut ända till hösten.

Läs mera:

Byggstrejken bryter ut på torsdag och kan bli lång – Arbetsgivaren föreslår en löneförhöjning på 3,2 procent, facket vill ha nästan det dubbla

Arbetsgivaren räknar med en dyr strejk, då den bryter ut inom byggbranschen på torsdag. Facket säger att tiden är inne för större löneförhöjningar nu när tiderna är goda.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Inrikes