Hoppa till huvudinnehåll

Dags att bonga fåglar – flest fågelarter vinner

Kaksi lapintiiraa rantakalliolla tähyilevät kohti vettä.
Silvertärnan är den djurart som flyttar allra längst mellan sin häckningsplats och sin övervintringsort. Kaksi lapintiiraa rantakalliolla tähyilevät kohti vettä. Bild: Minna Nuotio Silvertärna

På lördagen ordnar BirdLife Finland igen den landsomfattande tävlingen Tornens kamp. Laget som lyckas bonga flest fågelarter vinner.

Tävlingen startar klockan fem på morgonen och pågår till klockan ett på eftermiddagen.

Silkkiuikku
Skäggdopping. Silkkiuikku Bild: Yle, Risto Salovaara skäggdopping

Ornitolog Ralf Wistbacka ser fram emot att klättra upp i fågeltornet tidigt på lördagsmorgonen.

- Det här är ett fint sätt att starta vårsäsongen. Man följer med både vårens framfart och flyttfåglarnas, säger Wistbacka.

Wistbacka och hans lag tävlar vid fågeltornet vid Bådaviken i Nykarleby. Själv har Wistbacka varit med varje år sedan 2010.

Blodigt allvar eller lek?

Tornens kamp ordnas nu för 25 gången. Ifjol deltog drygt 2500 finländare i 327 olika fågeltorn, vilket var nytt rekord för evenemanget som ständigt ökar i popularitet.

Blåmes
Blåmes. Blåmes Bild: Juha Laaksonen / Yle blåmes,Småfåglar

Evenemanget är öppet för alla intresserade, men ett lag ska ha mellan tre och åtta medlemmar. Minst två av lagets medlemmar ska bonga samma fågel för att den ska kunna tas med på listan över arter som laget har lyckats få syn på.

De bästa lagen brukar varje år nå upp till omkring hundra olika arter. Ifjol kom vinnarlaget från Björneborg och stoltserade med en lista på 107 bongade arter.

En havsörn flyger över himlen.
Havsörn. En havsörn flyger över himlen. Bild: Yle, Risto Salovaara havsörn,örnar,Skärgård (musikstycke)

Ralf Wistbacka tar inte tävlingen på så blodigt allvar, utan tycker mest att det är skojigt. Det finaste är nog om man lyckas bonga någon mer sällsynt art, tycker han.

- Olika lag har olika inställning. Det beror också på var man tävlar. För oss i Bådaviken kommer man aldrig upp i hundra arter, det kan man göra om man har ett torn som är optimalt placerat för att se många olika typer av fåglar.

Var finns det sådana torn?

- Till exempel i Sideby i Kristinestad, det laget ligger nästan alltid i topp. Från det tornet kan man iaktta både skogsfåglar, flyttfåglar och sjöfåglar.

Finns det någon fågel du drömmer extra mycket om att se?

- Ja, en mindre hackspett vore fint att få se. Den är typisk för vårt område, men vi har ännu inte lyckats få syn på en. Inte skulle det sitta helt fel med en pilgrimsfalk heller.

Knölsvan i Gallträsket.
Knölsvan. Knölsvan i Gallträsket. Bild: Privat / Henrik Bremer henrik bremer

Tornens kamp brukar samtidigt ordnas i flera andra länder.

För deltagaravgiften på tio euro understöder BirdLife Finland i år ett skyddsprojekt för den utrotningshotade dubbelbeckasinen.