Hoppa till huvudinnehåll

Henriksson: Försöket med frivilliga skolsvenskan har blivit en fars

Anna-Maja Henriksson (SFP) under sin tid som justitieminister.
Anna-Maja Henriksson (SFP) under sin tid som justitieminister. Bild: Mauri Ratilainen / All Over Press Anna-Maja Henriksson,Svenska folkpartiet i Finland,politiker,ministrar

Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson anser att försöket med frivillig skolsvenska borde slopas. Det floppade, tycker hon.

− Det är dags för regeringen att inse att språkförsöket inte längre är motiverat att genomföra. Nu har ytterligare en kommun dragit sig ur och det är bara fyra kommuner kvar. Hela försöket håller på att bli en fars.

I onsdags meddelade Jämsä stad att den drar sig ur på grund av ringa intresse, endast två elever ville delta i försöket. Tidigare i våras drog sig också Kaustby ur.

De kommuner som fortfarande vill delta är Pieksämäki, Rovaniemi, Nyslott och Ylöjärvi.

Kan försätta elever i ojämlik situation

- Empiriskt kommer inte det här försöket att ge ett resultat som har någon betydelse. Tvärtom riskerar det att försätta de elever som går med i försöket i en ojämlik situation i förhållande till andra elever i landet.

Nu vill Henriksson se åtgärder som förnyar språkundervisningen.

- Det behövs fler språkbadslärare så att tillgången till språkbad och språkduschar blir bättre såväl i dagvården som i skolan.

Läs mera:

Språkförsöket ser ut att bli en flopp - få vill skippa skolsvenskan

Den nya språklagen som erbjuder 2 200 elever i årskurs 5 frivillig skolsvenska ser ut att bli en pannkaka. Språkexperimentet väntades intressera framför allt kommuner i öster, men också där har mycket få elever meddelat att de vill välja ett annat språk än svenska från årskurs 6.

Läs också