Hoppa till huvudinnehåll

"Kapitalisternas Woodstock" lockade tiotusentals Buffett-anhängare till Omaha

Den amerikanske miljardären Warren Buffett
Den amerikanska miljardären Warren Buffett har gjort både sig själv och sina aktieägare rika. Den amerikanske miljardären Warren Buffett Bild: EPA / Arne Dedert warren buffett

Många av aktieägarna i Berkshire Hathaway är nöjda med öknamnet ”Kapitalisternas Woodstock”. Det är den årliga aktieägarträffen som ordnas i Omaha, Nebraska.

Det är de framgångsrikas familjefest, trots att Warren Buffett betonar sparsamhetsdygder. Många har skapat sig en förmögenhet som aktieägare tack vare Buffett. Nu finns en del oro över framtiden. Kan framgången fortsätta?

"Lönsam familjefest"

Fredagskvällens grillfest och cocktailparty i ett köpcentrum tjugo kilometer utanför Omaha påminner också om finsk midsommarfest.

Maten och drycken är fri. På scenen i partytältet står ett country- och westernband. Köttgrytorna ångar och grillen är igång.

Berkshire Hathaway äger också alkoholtillverkande firmor vars produkter prövas.

Inne i köpcentret är det också servering. I butikerna får aktieägarna specialerbjudanden på 20 procent. Till exempel i smyckesbutiken Borsheim och pälshandeln intill.

Vänskap och insikt

Många betonar vänskapsbanden som knyts bland aktieägarna på lördagens bolagsstämma.

Bill och Cheryl Glaser har varit med i 18 år. På festen kvällen före träffar man gamla och nya vänner och utnyttjar specialerbjudandena. På lördagens bolagsstämma lyssnar man på Warren Buffett.

- Han har djupa insikter men också humor, förklarar Bill och Cheryl Glaser. De vill inte missa visdomarna som kommer. Många andra säger det samma .

Man lär sig en hel del på Berkshires bolagsstämmor. Många aktieägare följer råden i sin övriga placeringsverksamhet.

Pengarna lockar allt fler

Med åren har också andra företag börjar ordna evenemang i Omaha samma helg och rentav under hela veckan före bolagsstämman.

Men när Bitcoin ville hålla ett seminarium blev det stopp. Den verksamheten tror inte Warren Buffett på.

Bill och Cheryl Glaser i 70-årsåldern ler vänligt mot fotografen
Bill och Cheryl Glaser efter torsdagens aktieägarfest Bill och Cheryl Glaser i 70-årsåldern ler vänligt mot fotografen Bild: Bengt Östling/Yle Warren Buffett,Berkshire Hathaway

Bill och Cheryl Glaser berättar förstås inte hur mycket pengar de har förtjänat.

- Vi hade inte råd att satsa på den tiden man borde ha gjort det, beklagar de. Så de har inte blivit stormrika.

Men de berättar om aktieaffärer där aktien har kostat 50 000 dollar och sålts för 250 000 dollar. En fyrdubbling alltså. De äger mest Berkshire-aktier. Det är enklare så, och mest framgångsrikt.

Enkelhet en dygd

Men det handlar inte bara om pengar. Warren Buffett visar exempel på enkla levnadsvanor. Han lever fortfarande som en student, men reser bekvämare, citerar Bill Glaser.

Också under bolagsstämman presenteras de bolag som Berkshire äger och aktieägarna får specialerbjudanden på produkterna.

Höjdpunkten är lördagens sex timmar långa frågestund med styrelseordförande Warren Buffett och hans högra hand Charlie Munger.

Skarpare frågor än tidigare?

I år är frågorna kanske lite skarpare än tidigare. Den främsta frågan är: Vad kommer efter Warren Buffett och Charlie Munger.
Båda är i niottoårsåldern, och de har skämtat bort frågan tidigare.

Många väntar sig att någon tronföljare kanske ska få vara med och svara på frågorna.

Vad händer om de två som som framstår som idealisterna ersätts av hårda businessmän. Och vad händer om tilltron till företaget faller? Då försvinner också aktieframgången.

Stor kassa - blir det dividend?

Berkshire har inte varit aktiv köpare på aktiemarknaden på länge. Det sägs inte ha funnits företag att köpa till rätt pris.

Därför finns en stor kassa på tiotals miljarder dollar.
Hur ska de pengarna användas?

Det finns till och med de som undrar om bolaget ska börja betala dividend. Det har inte tidigare kommit på tal. Vinster ska återinvesteras har varit principen.

USAs ekonomi påverkar

President Trump skryter med ekonomin och de stigande börskurserna. Och nu senast har många företag tagit hem sina vinster efter skattereformen.

Därför kan det löna sig att som Warren Buffett köpa stora mängder aktier i Apple.

Men hur ser strategin ut i övrigt? Tidigare sa Buffett att man ska köpa aktier bara i bolag som man förstår och tror på, på lång sikt.

Det finns också företag som inte går så bra. Wells Fargo och bilförsäkringsbolaget Geico nämns som tynande bolag, Coca Cola har också haft svårigheter.

På väggen i tältet visades foton av deltagarna på aktieägarfesten
På väggen i tältet visades foton av deltagarna på aktieägarfesten Bild: yle Berkshire Hathaway

Köpa, inte sälja aktier.

Warren Buffett har betonat att det här är bolaget som köper, inte säljer aktier.

Men nu kommer nyheten att alla IBM-aktierna är sålda i en affär som inte framstod som så lyckad.

För vanliga aktieägare rekommenderas inte att sälja i dåliga tider.

- Om du börjar göra korkade saker, som att sälja bara för att aktiekurserna går ner, så ska du kanske inte äga några aktier, sade Warren Buffett i en tv-intervju för CNBC.

- Alla människor är inte emotionellt eller psykologiskt lämpade. Och sen ska man ju inte köpa aktier med lånade pengar, påminde Buffett.
Ju längre man äger aktier desto bättre, är en annan gammaldags visdom som väntas i lördagens aktieskola.

På söndagen avslutas festligheterna med ett evenemang under namnet "Investera i dig själv".

Warren Buffett, rör sig gärna bland aktieägarna och deltar i alla evenemang. Många undrar om han faktiskt också ska delta i motionsloppet längs Omahas gator på söndag morgon.