Hoppa till huvudinnehåll

Kurri, Selänne, Koivu – och Aho: Lejonens succéman i fint sällskap efter pangstarten

Sebastian Aho har gjort mål mot Sydkorea i VM.
Sebastian Aho gjorde Finlands första mål i årets VM när han överlistade Matt Dalton. Men det var bara början på hans show mot Sydkorea. Sebastian Aho har gjort mål mot Sydkorea i VM. Bild: Lehtikuva Sebastian Aho

Tre finländska hockeyspelare hade gjort över 20 VM-matcher och plockat mer än en poäng i snitt: Jari Kurri, Teemu Selänne och Saku Koivu. Med sin uppvisning i premiären i Herning förvandlade Sebastian Aho trion till en kvartett.

2+2 mot Sydkorea i Finlands öppningsmatch i Danmark betyder att Sebastian Aho hittills spelat 21 VM-matcher, med poängsaldot 7+15=22.

Siffror som bara legendarerna Kurri, Selänne och Koivu tidigare svarat för i Lejontröjan.

Information som Sebastian Aho tog emot med ro i intervjuzonen efter VM-premiären.

– Att ens nämnas i samma mening som de spelarna är givetvis fint, konstaterar Aho lugnt.

Boxplaysuccén bekant från Kärpät

Men det handlade inte bara om poängen. Carolinaspelarens insats mot Sydkorea var över hela linjen helt magnifik.

– Vi fick en bra start, och jag tyckte också annars att hela laget gjorde 60 bra minuter. Vi spelade rörlig och stark ishockey, sammanfattar Aho.

Den starka starten betydde två mål i numerärt underläge, med Aho inblandad i bägge. Ovanligt, men inte unikt i hans korta karriär.

– Jag har varit med om det förr. Tillsammans med Mika Niemi gjorde vi två mål i samma numerära underläge i Kärpät, minns Aho.

Sebastian Aho, VM 2018.
Sebastian Aho var i strålkastarljuset efter premiären. Sebastian Aho, VM 2018. Bild: Lehtikuva Sebastian Aho

Förutom de två målen i boxplay satte Aho också in en puck i powerplay, och spelade med fem mot fem fram Veli-Matti Savinainen till matchens snyggaste mål.

– Vår kedja var bra och lyckades skapa gott om chanser. Visst är det skönt att få göra mål och plocka poäng så man får självförtroende och en bra känsla, säger Aho.

Umgås också utanför plan

Ahos samarbete med Teuvo Teräväinen var en fröjd för ögat. Carolinaspelarna hittar och förstår varandra på ett imponerande sätt.

– Vi umgås mycket också utanför plan. När jag åkte till Carolina i tiderna var han den som tog emot mig och det hjälpte mig mycket. Vi kommer bra överens.

– Jag visste att om också ”Teukka” kommer till VM får vi säkert spela i samma kedja och jag vet ju att vi lyckats bra ihop. Men det var inte det som avgjorde att jag tackade ja.

Att Aho och Teräväinen trivs ihop var välkänt, men också kedjans tredje medlem Veli-Matti Savinainen har kommit in i rullorna på ett starkt sätt.

– Han tillför exakt vad vi behöver. Han är mångsidig, fysisk, bra på att åka skridsko, stark i sarghörnen. Vi passar bra ihop, det var andra matchen vi spelade tillsammans och bra har det gått, säger Aho.

Marjamäki rent lyrisk

I den form Sebastian Aho är nu kan vårens VM bli en rolig historia för Finland. Det vet också Lauri Marjamäki som får något lyriskt i blicken när han ska beskriva sin guldklimp.

– Hans mångsidighet och hans skridskoskicklighet, i hur många roller han kan användas, som center och ytter, i powerplay och boxplay, hans spelförståelse … han visade vilken bra spelare han är, säger Marjamäki.

Och bäst av allt. Aho är bara 20 år gammal. Redan komplett, men långt ifrån färdig.

– Han var en utmärkt spelare också för ett år sedan, men han har sedan dess utvecklats genom att kväll efter kväll få spela stora minuter i NHL. Hans mindset är sån att han hela tiden funderar på vad han kan göra för att bli ännu bättre.

Läs mera:

VM-premiären en lång Aho-show – två mål i boxplay sänkte Sydkorea direkt

På mindre än sex minuter avgjorde Lejonen VM-premiären – i numerärt underläge. Sebastian Aho och Teuvo Teräväinen lyckades omgående och Carolina Hurricanes-duon imponerade stort när Finland krossade ett riktigt svagt Sydkorea. "En strålande start av de två", säger Lauri Marjamäki.

Läs mera:

Lejonanalysen: Ahos läckerheter ledde till total lekstuga mot löjligt svagt motstånd

I en halv match gjorde Sebastian Aho vad han ville mot Sydkorea. Sen fyllde resten av Lejonen på och Finland tog en löjligt enkel seger i premiären, 8–1 mot ett väldigt klent motstånd.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport