Hoppa till huvudinnehåll

Lidl utökar sitt produktutbud i Schweiz - börjar sälja cannabiscigaretter

Lidls cannabisprodukter säljs nu i schweiziska butiker.
Lidls cannabisprodukter säljs nu i schweiziska butiker. Lidls cannabisprodukter säljs nu i schweiziska butiker. Bild: Lidl Schweiz Lidl

Den tyska butikskedjan Lidl har lanserat en ny produkt i Schweiz - lokalt odlad cannabis.

Produkterna har sprungit upp på butikshyllorna i Schweiz efter en lagändring som trädde i kraft 2011.

Lagen tillåter personer över åldern 18 att köpa och använda cannabis med 1 procents halt av tetrahydrocannabinol (THC), det huvudsakliga aktiva ämnet i cannabisväxter.

Ändringen i lagen utfärdades för att göra medicinsk cannabis mer tillgänglig. Nu har schweiziska affärer tagit tillfället i akt och utnyttjat lagen.

Avslappnande och antiinflammatoriska

2015 fanns det bara en handfull registrerade cannabisåterförsäljare i Schweiz - förra året steg siffran till 140 stycken.

2017 såldes cannabisprodukter för mer än 62 miljoner euro. Det här innebar 18 miljoner i skatteintäkter.

I schweiziska Lidlaffärer erbjuds två cannabisbaserade produkter. Paketen säljs på tobakshyllan tillsammans med cigaretter och cigarrer.

Den låga halten av THC ska hindra cigaretterna från att ha en berusande effekt. I stället ska produkterna vara milt avslappnande och antiinflammatoriska.

Enligt Lidl odlar leverantören The Botanicals cannabisväxterna i växthus.

- Leverantören avhåller sig helt från användningen av kemiska, syntetiska och genetiskt modifierade tilläggsämnen, uppger Lidl i ett uttalande.

Den schweiziska butikskedjan Coop var först till kvarn och började sälja cannabiscigaretter redan förra året.

Läs mera:

SU: Personligt innehav och bruk av cannabis bör avkriminaliseras

Svensk Ungdom samlades under veckoslutet i Pargas till sin 75:e kongress. Något som väckte stor debatt och som kongressen godkände var en motion om att Finland bör avkriminalisera personligt innehav och bruk av cannabis.