Hoppa till huvudinnehåll

Trump hyllar sig själv och NRA på vapenlobbyns årsmöte

President Donald Trump hyllade både sig själv och vapenägare vid vapenlobbyn NRA:s årsmöte i Dallas
President Donald Trump hyllade både sig själv och vapenägare vid vapenlobbyn NRA:s årsmöte i Dallas President Donald Trump hyllade både sig själv och vapenägare vid vapenlobbyn NRA:s årsmöte i Dallas Bild: EPA-EFE/LARRY W. SMITH National Rifle Association,USA,Donald Trump

USA:s president Donald Trump lovade försvara vapenägares rättigheter i ett tal inför den inflytelserika vapenlobbyn National Rifle Association NRA:s årsmöte.

Ännu för några månader sedan stödde presidenten vissa begränsningar i rätten att bära vapen, men nu har han ändrat ton igen.

Trump underströk vikten av mellanårsvalet i höst och sade att han kommer att försvara vapenrättigheter in i det sista i kampanjen inför valet.

- Vi kan inte ta det med ro, vi måste vinna mellanårsvalet, sa Trump inför tusentals jublande åhörare som deltar i NRA:s årsmöte i Dallas, Texas.

Tusentals vapenägare kom till årsmötet i Dallas för att höra Trumps tal
Tusentals vapenägare kom till årsmötet i Dallas för att höra Trumps tal Tusentals vapenägare kom till årsmötet i Dallas för att höra Trumps tal Bild: EPA-EFE/LARRY W. SMITH skjutvapen,Donald Trump,USA

"Bye, bye, nu hoppar jag på planet"

Trump hävdade att han inte kan driva igenom sådan lagstiftning som han vill, trots att republikanerna är i majoritet både i senaten och representanthuset.

Han påpekade att flera av hans medarbetare hade avrått honom från att delta i NRA-mötet, men att han struntade i det.

- Vet ni vad jag sa? Bye, bye, nu måste jag hoppa på planet, sade Trump som inte nämnde sitt tidigare stöd för vissa begränsningar i bland annat vapenhandel.

Han stödde också NRA:s kontroversiella förslag om att lärare ska ges rätt att bära vapen i skolor, eftersom vapenfria skolor är en direkt inbjudan till våldsverkare, enligt Trump.

- De älskar sina elever och låter inte någon skada dem. I USA litar vi på att folk är goda och visa, därför litar vi på folk med vapen, sade Trump.

Därefter talade han vitt och brett bland annat om den pågående Rysslandsutredningen, den färgade rapstjärnan Kanye West som har uttryckt sitt stöd för Trump och Nordkorea.

Han berömde sig själv för tövädret på den Koreanska halvön och den låga arbetslösheten, som för övrigt förverkligades redan under föregångaren Barack Obamas tid.

- Svaghet ger dig ett kärnvapenkrig, det är det som leder till kärnvapenkrig, sa Trump.

Aktivister som vill begränsa rätten att bära vapen protesterade utanför kongresscentret där NRA håller sitt årsmöte i Dallas
Aktivister som vill begränsa rätten att bära vapen protesterade utanför kongresscentret där NRA håller sitt årsmöte i Dallas Aktivister som vill begränsa rätten att bära vapen protesterade utanför kongresscentret där NRA håller sitt årsmöte i Dallas Bild: EPA-EFE/LARRY W. SMITH skjutvapen,USA

Kritik mot demonstranter

NRA har väckt åtlöje då den förbjöd vapen under Trumps besök på årsmötet, trots att vapenlobbyn i vanliga fall talar varmt för rätten att bära vapen var som helst, till och med i kyrkor och i skolor.

Över 70 000 vapenentusiaster väntas delta i veckoslutets möte, som också har utlöst motprotester.

Bland andra anhöriga till offren i skolskjutningen i Parkland i Florida har deltagit i demonstrationer i Dallas, som väntas fortsätta under veckoslutet.

NRA:s ledare Wayne LaPierre kritiserade demonstranterna indirekt, då han noterade att hundratusentals människor protesterade för vapenbegränsingar i så kallade "marscher för våra liv" efter skjutningen i Parkland.

- Den enda marschen som räknas är marschen till valurnorna på valdagen, sade LaPierre.

NRA-ledaren Wayne LaPierre hävdar att NRA nu har nära sex miljoner medlemmar vilket många betvivlar
NRA-ledaren Wayne LaPierre hävdar att NRA nu har nära sex miljoner medlemmar vilket många betvivlar NRA-ledaren Wayne LaPierre hävdar att NRA nu har nära sex miljoner medlemmar vilket många betvivlar Bild: EPA-EFE/LARRY W. SMITH National Rifle Association,USA,skjutvapen,Wayne LaPierre

Hur många medlemmar har NRA?

Han hävdade att NRA nu har nära sex miljoner aktiva medlemmar, trots att många experter tror att siffran är betydligt lägre.

Lobbyn vägrar att ge ut uppgifter om medlemsantalet, men den har tidigare hävdat att den har fem miljoner medlemmar, vilket många anser vara en överdrift.

Både Trump och LaPierre hävdade att NRA är under attack, trots att organisationen fortfarande betraktas som den starkaste lobbyn i USA.

- Vi får tusentals nya medlemmar per dag, vi blir allt starkare med rekordfart, sa LaPierre.

Läs mera:

USA:s vapenlobby samlas för första gången sedan Floridamassakern – också Trump ska tala, och då är alla vapen förbjudna

"NRA vill ju att alla ska bära vapen offentligt för att en bössa stärker säkerheten. Har jag missat något här?" frågar Fred Guttenberg ironiskt. Hans dotter Jaime, 14, dödades i skolskjutningen i Parkland, Florida. Både Donald Trump och den mäktiga vapenlobbyn står inför helt nya utmaningar.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes