Hoppa till huvudinnehåll

Bicca Olin: Studerande på andra stadiet ska ha samma utgångsläge som andra studerande

Bicca Olin
Bicca Olin Bild: Yle/Fredrika Sundén Finlands svenska skolungdomsförbund,ordförande,rebecca olin

Förändringen i studiestödslagen har fått flera studerande att flytta hemifrån, skriver Aamulehti.

Efter att lagen ändrades vid årsskiftet har föräldrarnas inkomster inte längre inverkat på stödmängden för en 18-19-årig studerande på andra stadiet. Det har lockat unga att flytta hemifrån.

Finlands svanska skolungdomsförbunds ordförande Bicca Olin tycker det här är ett steg i rätt riktning.

– Det är alltför ofta som det finns föräldrar som med nöd och näppe är över inkomstgränsen men som inte vill stöda att barnen flyttar hemifrån. Därför tycker jag det är bra att föräldrarnas inkomster inte spelar någon roll i studiestödet, konstaterar Olin.

Hon tillägger också att det i vissa fall är det bästa, eller till och med det enda alternativet, för en andra stadiets studerande att flytta hemifrån.

– Åtminstone vi vid FSS får höra om studerande som reser flera timmar per dag med buss till skolan. Då skulle det nog vara lättare att flytta hemifrån.

Felberäkning av regeringen

Enligt regeringens proposition skulle förändringen gälla ungefär 10 000 studerande och öka studieutgifterna med ungefär fem miljoner euro.

Bara under de tre första månaderna ökade antalet unga som lyfter studiestöd med 5 000 personer och vid Fpa säger man att förändringen i studiestödslagen har lett till 15 miljoner euro i ökade utgifter.

Olin ser inte felberäkningen som det största problemet.

– Man borde satsa på att erbjuda förmånliga studiebostäder åt alla studerande, både på andra och tredje stadiet.

– Just nu är det väldigt svårt för en andra stadiets studerande att hitta en förmånlig bostad på studieorterna, konstaterar Olin.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes